Helgens solister ställde upp och posade!

FKF körhelg

ALLMÄNT. Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa hade än en gång sin årliga kör-turné - denna gång med tre eminenta gästartister.

Det var lördag kväll för precis en vecka sedan, 4:e april. Spänningen steg när det snart var dags för konsert! FKF hade tre konserter under helgen, och lördagkvällens konsert ägde rum i Pingstkyrkan i Jakobstad och söndagens tllfällen i Korsnäs och Kvevlax.

Som den gamla FKF-are man är, var det allt en liten nostalgitripp tillbaks i tiderna att sitta där i Pingstkyrkan och tänka tillbaks på hur det var 10 år tillbaks, när jag själv stod där framme i kören när Frank Ådahl var artist. Dessutom var min bänkkamrat för kvällen min gamla o goda vän Stina som också var där då, för 10 år sen!

Den här kvällen var det minst lika bra, om inte snäppet bättre!! Kvalitén på låtarna, sångarna och musikerna har skjutit i höjden. Det svängde rejält om det tajta "husbandet" Egon, Tuukka, Rasse, Rabbe och Robban!

Sverigegästen Björn Hedström inledde kvällen tillsammans med kören och det kändes som rakt hämtat ur det andliga sångprogrammet "Sjung min själ"! (Björn var programledare för det på SVT för ca 10 år sedan.) Björn sjöng ca 4-5 låtar varav en textrad i en låt stack ut extra mycket för mej: "Det skall bli fred i tusen år", en sång om tusenårsriket! En annan låt som säkert gav de flesta gåshud var musikalklassikern "Du måste finnas". Björn har en enorm och mäktig röst, en ödmjuk framtoning och han gav dessutom trevliga och givande mellansnack som handlade mest om Jesus!

Kvällens äldsta gäst har idag den 11.4 fyllt 100 år! Han heter Harry Holtti och bjöd publiken på 5 sånger frånen skiva som han kom ut med för 5 år sedan. Han fick publiken till skratt men hade även allvarsamma och eftertänksamma texter. Han berättade att en av sångerna ville han ha med i kistan: "..börja om än en gång i mitt liv." Han betonade att trots att han nått 100 år nu vill han ändå "börja om" pånytt och pånytt. Han utstrålade glädje och energi! Han påpekade också flera gånger vad som hållit honom i trim genom livet, vilket var tre saker: Han har levt ett "religiöst" liv, ett giftfritt liv, och ett cykelliv. Han har alltså levt med Jesus, han gav uppp kaffedrickande som 16åring och han älskar att cykla!

Kvällens andra "sverigegäst" och även den yngsta gästen för kvällen med en ålder av 23 år, var Alingsåskillen Christoffer Hiding. Själv lärde jag känna honom på bibelskolan ITM i Jönköping, men efter det har han gått och blivit kändis genom sin medverkan på "Idol 2007" i Sverige där han kom på en sjätte placering. Christoffer brinner för soulen, och med sin sångröst berör han på djupet. Han bjöd på två egna låtar och även några gospel låtar. I sina mellansnack berättade han om Guds nåd. Kvällens bästa med Christoffer var en låt av Tonex, "Make me over". Kvällens två sista låtar framfördes av Christoffer, Björn och kören, där jag kände igen Kirk Franklins "Riverside" och "Rain Down" av Angie Stone och Gerald Levert. Den sistnämnde kände jag igen från filmen "Fighting temptations", och den låten fick hela stället i gungning till slut!

Efter den två timmar långa konserten med körsång och solosång varvat med allsång där publiken fick vara med, kunde man gå hem lite nöjdare, och lite gladare. Men det kommer ju alltid ett nästa år, så håll utkik för FKF:s körturné nästa vår igen!



Läs mer om folkhögskolan FKF och alla dess folkhögskolelinjer och gymnasieprogram här: http://www.fkf.fi

Lyssna på Christoffers musik på hans myspace: http://www.myspace.com/christofferhiding

Musiklinjens ensemble bjöd på några härliga harmonier
Kören och artisterna leder allsången "O store Gud"
Musiklinjen och Chris
Musiklinjen och Björn Hedström
Musiklinjen med lärare Robban Granholm och Björn rockade loss fredakväll!
Harry Holtti
Björn Hedström
Kören var på G!
Kvällens gästartister