Jorden är sfärisk speciellt med vidvinkelobjektivet

Kristna visste visst att jorden var sfärisk

ALLMÄNT. En roman om Kolumbus blev underlaget för en seglivad myt: Att de kristna trodde jorden var platt ännu på Kolumbus tid. Det stämmer inte och redan på Jesu tid kände både bildade greker och romare till jordens sfäriska form.

År 1828 gav Washington Irving ut romanen "Christopher Columbus, dess lefnad och resor". Boken beskriver hur Kolumbus debatterade med andliga ledare som varnade för att han skulle trilla ner. I verkligheten hölls ett möte med vetenskapsmännen, men det var för att varna Kolumbus att han omöjligen skulle kunna segla hela vägen till Japan. Kolumbus hade tur när han långt innan halvvägs stötte på Amerika.

Enligt historikeprof. Jeffrey Burton Russel hölls Irvings berättelse vid liv för att den passade så väl som argument att kristna inte skall blanda sig med vetenskap.

- Man fick en elegant argumentering: Människorna som nekar evolutionen idag är precis samma som trodde att jorden var platt. Hur dum får man bli? Men det är inte sanningen.

Uppfattningen om jorden som klot startade från Pythagoras 600 f.Kr och vid det första århundradet e. Kr. hade alla bildade romare och greker accepterat uppfattningen. Ingenting ändrade på den fronten med kristendomens utbredande. Man kan dock hitta mellan två och fem kyrkofäder som tolkat Psalm 104 som en geografisk redogörelse: (2 Insvept i ljus som i en mantel spänner du ut himlen som ett tält. 3 Du timrar på vattnen dina salar, molnen gör du till din vagn, du far på vindens vingar. 4 Du gör vindar till dina sändebud, eldslågor till dina tjänare. 5 Du grundade jorden på dess fästen, så att den ej vacklar till evig tid.) Dessa maximalt fem kyrkofäder skall ställas i kontrast till Russel framhåller att av tiotalstusen teologer, poeter, artister och vetenskapsmän genom som genom den kristna historian känt till att jorden är rund.

Källor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth

http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth_mythology#cite_note-Gould1996-1

http://www.asa3.org/ASA/topics/history/1997Russell.html