Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 27 september 2022 kl 01:54Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Johan i Kina
Johan
Foto: Johan
Paus i arbetet
 32 5505 61 21
Johan Vikström
Online 17:30 13/07 2009  Modifierad 11:14 15/08 2010
Johan
Johan
Salmiak och lakrits smakar medicin tycker kineser
Johan
Johan
Flaggor med kors i
Johan
Johan
Glada försäljare
Johan
Johan
Fisksoppa
Johan
Johan
Området för tibetansk buddism från nära håll
Johan
Johan
Mästare och lärling
Johan
Johan
Vackert hus byggt av tibetaner
Johan
Johan
Bön på berget
Johan
Johan
Område för tibetansk buddism
Johan
Johan
Johan på berget
Johan
Johan
Blomma på berget
Johan
Johan
Tibetaner
Johan
Johan
Fötter villiga att gå
Johan
Johan
Nudlar med chili
Johan
Johan
Himmelens tempel
Johan
Johan
Del av kinesiska muren
Johan
Johan
Båtuthyrning vid Beihai park
Johan
Johan
Glada arbetare på paus
Johan
Johan
Soldat med Himmelens tempel i bakgrunden
Johan
Johan
Adidas-hus
Johan
Johan
Intressanta byggnader
Johan
Johan
Olympiastadion från 2008
Johan
Johan
Linbana ner från muren
Johan
Johan
Mutianyu - del av kinesiska muren
Johan
Johan
Peking-anka
Johan
Johan
Jingshan park sedd från Kejsarens palats
Johan
Johan
Takdekorationer
Johan
Johan
Kejsarens palats
Johan
Johan
Jag och Mao
Johan
Johan
Himmelska fridens torg
Johan
Johan
Hot pot
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  Efter en månad i Kina tillsammans med vänner har jag fattat ett beslut att återigen flytta till landet. Jag kommer där att under ett år studera språket och kulturen mer ingående. Flytten sker i början av september.

Det är nu exakt 7 år sen jag flyttade till Asien och bodde där ett år. Dessutom är det 14 år sen jag påbörjade min terminslånga intensivkurs i kinesiska på den lilla orten Paimio utanför Åbo. Där fick jag även mitt kinesiska namn som jag ännu idag använder.

Jag kommer att flytta till staden Xi’an som har en befolkning större än hela Finlands och som ligger i hjärtat av Kina 1350 km sydväst om Beijing. Xi’an har under många dynastier varit Kinas huvudstad och här startade även Sidenvägen som var den viktigaste handelsvägen mellan Europa och Kina under antiken.

Man kan följa mitt äventyr på adressen www.mandarin.fi från och med september. Jag kommer ej att skriva artiklar till mickelsson.net under mitt år i Kina.

Bilderna är tagna under sommarens resa 10 juni – 10 juli.


MOTOROLAMAN
17:58 19.7.2009


Jesus firade judisk påsk varje år under sitt liv och drack vin då alltså varje påsk och han som är vår förebild var utan synd varje år under sitt liv eller hur..... Dethär med vin har blivit lite för stor grej i Finland , mjölklandet.
ch
00:36 18.7.2009


du har helt rätt Linus, för lite provokation leder ju som oftast till intressanta debatter... det märks inte minst av antaget inlägg när det pågår en debatt där det finns olika åsikter. Då behövs det ibland lite tändvätska...

Nu menade jag nog inte att det bästa jag vet är att dricka en någon av de tidigare nämda dryckerna, utan det är ju bara ett talesätt. Det finns andra mycket bättre saker att syssla med. Tumla runt i sänghalmen tex. Det tycker säkert du också ;) Inte med mig alltså, utan med Christa.

Om ni är i Nykarleby i helgen och kommande vecka kan du ju slå en signal!
Johan
23:36 16.7.2009


Jo, det e min fot. Iklädd beredvillighetens sko.. (Ef.6:15)
Peter
12:50 16.7.2009


Är det din fot Johan på fotbilden längst nere till vänster? Jag antar det för jag tycker mig känna igen jeans och skon :-)
Pontus J. Back
23:57 15.7.2009


Matti,

"Den som är stark i tron skall offra sin styrka för att vinna den svaga." Så skall det låta, ödmjukt och rättfärdigt!
Johan
21:13 15.7.2009


Fint skrivet Matti! :) Tack för din ödmjukhet och din härliga tro på Gud!
Matti
20:53 15.7.2009


Vill förtydliga mitt inlägg en aning eftersom ni tydligen inte hängde med. Jag syftar inte på fri i bemärkelsen fri från alkoholbegär utan fri i bemärkelsen fri från att det lagiska i att anse alkohol vara synd. Det är denna frihet jag syftar på då jag skrev: "Det handlar ju om den andres samvete och hans förhållande till oss. Jag vill inte att någon skall hålla mig för syndare för att jag dricker en öl, trots att jag själv är fri." De människor jag syftar på har aldrig varit berusade, knappast druckit en öl ens. Att vi visar hänsyn till människor med uppenbart alkoholberoende är viktigt, men minst lika viktigt är det att visa hänsyn till en kristen broder som inte har samma syn på alkohol som jag själv. Därför skriver ju Paulus "Sök inte ert eget bästa utan andras". Med andra ord, ifall någon i sällskapet anser alkohol vara synd, så skall även du låta bli. Jag med många av er kan dricka en öl efter bastun, eller vin till maten, men endast i sällskap med sådana som jag vet att inte dömer mig för att jag dricker. Den som är stark i tron skall offra sin styrka för att vinna den svaga.

Dock finns det saker där man inte kan ge vika, men det är en helt annan diskussion. Johan du får ha fördragsamhet med oss då vi samtalar kring ett helt annat ämne än din fina artikel. Visst skall vi följa med dig på din blogg.
Linus
01:24 15.7.2009


Bra artikel Johan. Det skulle verkligen vara roligt att få en guidning live nån gång!

Ch, du har rätt i mycket. Jag tycker inte man skall ha en separat fasad när man är med "kristna". Hyckleri är tokigt. Att inte glorifiera synder man begått är en helt annan femma. Att göra saker i smyg har att göra med fördömelse och i Kristus finns ingen fördömelse.

Jag har överseende med personer som dricker etanolhaltiga vätskor. Men när till slut olika former av glorifierande dyker upp brukar jag reagera. Det typiska för olika beroendeframkallande ämnen är kärleksrelationen som brukaren kan beskriva med orden "Finns inget bättre än en x ... ". När kemikalier som påverkar nervsystemet får en sådan plats i ens liv att man inte känner till något bättre, då behöver man knappast bedriva en rehabiliteringsvård för att inse att det eventuellt finns en orsak att överväga en lätt omprioritering i livet. Nu tror jag nog Ch egentligen mest gillar att åka båt (nykter) med familjen, eller kanske rentav att spela innebandy. Ch gillar bara att provocera, men för tydlighetens skull skriver jag alltså att om någon verkligen börjar värdera alkoholen högst av allt, sök hjälp. Jag har hört mycket gott om Samaria.

Lite kuriosa: Följande verser, som är ur gamla testamentet, Ordspråksboken, är knappast varken frälsningsavgörande eller praxis i dagens socialtjänst. Stycket är för övrigt från samma kapitel som den kvinnliga hjältinnan "Den dygdiga hustrun".

31: 4-7: Det anstår inte kungar, Lemuel, det anstår inte kungar att dricka vin, ej furstar att fråga efter starka drycker, så att de dricker och glömmer lagen och vränger rätten för alla nödens barn. Ge starka drycker åt den som håller på att förgås och vin åt bedrövade själar. Låt dem dricka och glömma sin fattigdom, så att de slutar tänka på sitt elände.

Jag tycker drickandets vara inte nödvändigtvis har något gemensamt med frälsningen, förutom då, som Matti nämner, att om man lyckas förleda någon av Jesu lärjungar som är svag. Själv föredrar jag ojäst äppelmust, vad är bättre än det! =)
Pontus J. Back
00:23 15.7.2009


Matti, jag förstår hur du tänker. Jag har själv varit alkoholist och tidigare i mitt liv innan jag fann Jesus försökte jag ibland sluta dricka. Jag kunde ha uppehåll på några månader men jag försökte även sköta mitt yrke som musiker och vistas där människorna drack alkohol på klubbar och krogar. Jag skötte mitt jobb och höll mig borta från människorna. Några av bandkompisarna visade hänsyn till mig och drack inte i min närvaro, en del tyckte att det var deras ensak om de drack. Egentligen var det inget problem om man drack så att läget var under kontroll men då det spårade ur var det inte roligt att vara med. Då skulle man själv nog ha velat vara i samma sinnestillstånd för att kunna vara med i diskussionerna och på samma våglängd.

Det slutade alltid med att jag föll tillbaka i missbruket och började dricka igen och detta fungerade inte för mig i och med att jag var alkoholist. Jag kan inte skylla mitt problem på någon som drack i min omgivning utan endast och enbart på mig själv.

Idag är jag INTE alkoholist längre. Det vore förnedrande att använda ordet nykter alkoholist i och med att jag tack vare JESUS har blivit fri. Jag har även låtit mig döpas och i och med dopet så är jag en ny skapelse. Den gamla alkoholisten är begravd. Dock betyder inte detta att jag tänker ta till flaskan igen. Jag har druckit mina öl och kan umgås med vänner även ifall de dricker. Jesus har gjort stora under.

Jag ser problemet med alkoholisterna och de som har problem med alkoholen som en större grund för Rom 14:21 än en Kristen inriktning, men jag respekterar din respekt för dessa folk.
Ch
23:24 14.7.2009


tvärtom tycker jag det är bra att ölflaskan syns på bilden för att visa fanatiska troende att även kristna kan dricka öl / vin / snaps som en del av smakupplevelsen vid en kulinarisk måltid. Kristna som inte kan acceptera att andra kristna dricker alkoholhaltiga drycker, får många att dricka i smyg, vilket är än värre. Finns inget bättre än en kall bastuöl (i gott sällskap) eller ett rött vin till en medium- inrefilé eller ett kallt vittvin en varm sommardag på bryggan...för att inte tala om en snaps till sillen.
Matti
22:04 14.7.2009


Pontus, du har alldeles rätt, men kan ändå inte låta bli att kommentera lite :) I Rom 14:21 står det följande "Det är bra att avstå från kött och vin och annat som blir en stötesten för din broder". Vi vet att det finns kristna som har mycket svårt att acceptera alkohol (är själv leastadian, så jag vet) därför bör vi som blivit fri från detta förbud visa prov på rättfärdighet och tänka på dem istället för oss själva (1.Kor.10:24). Det handlar ju om den andres samvete och hans förhållande till oss. Jag vill inte att någon skall hålla mig för syndare för att jag dricker en öl, trots att jag själv är fri. Därför skulle jag ha lämnat bort ölflaskan från bilden.

"Låt allt vad ni gör i ord eller handling ske i Herren Jesu namn och tack Gud fadern genom honom" (Kol.3:17).
Johan
21:13 14.7.2009


Jo ölen var god. Fast de hade inte Qingdao på restaurangen. Den är godast!

Mina reseskildringar kommer ej att finnas på www.mickelsson.net utan på min egen sida www.mandarin.fi.
Linda
20:39 14.7.2009


Kören blir en tenor fattigare då, men önskar dej trots det ett riktigt fint år! Hoppas ölen är lika god som den finska ;)
Ser fram emot att läsa dina reportage från din vistelse i Kina, för ansar att sådana kommer.
Pontus J. Back
16:59 14.7.2009


Oj nej vilken katastrof och ölflaskan ser ju ut att nästan vara tom!!!
En Kristen broder som dricker öl, detta är ju skandal. Någon borde kanske tala Johan tillrätta. Man kan ju absolut inte dricka öl och vara Kristen!

NEJ GOTT FOLK, SÅ ÄR INTE SANNINGEN!
Om en Kristen person dricker en öl, ett glas vin eller en coctail nu och då eller regelbundet så är det personens ensak. Att dricka är ingen synd men att låta sig berusas av alkohol pekar emot fel håll och syfte. Då det blir ett problem är det ett problem och då man dricker för att dämpa ångest, rädsla och för att glömma sina bekymmer är det ett ännu större problem. Så länge allt är med måtta och det inte är ett problem och framför allt ett behov så tror jag inte att vi som Kristna skall peka finger eller döma andra för detta. All är tillåtet med hur nyttigt det är är en annan sak!

1 Kor 6:12
Allt är tillåtet för mig, men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet för mig, men jag skall inte låta något ta makten över mig.

1 Kor 10:23
Allt är tillåtet, men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet, men allt bygger inte upp


Joppe
16:33 14.7.2009


Johan, bort ölflaskan!
Johan
09:52 14.7.2009


Jo, välkommen o hälsa på!
Andreas
01:03 14.7.2009


Wow! Får man komma och hälsa på?
Johanna
23:39 13.7.2009


Tufft att du åker! Lcka till, du kommer säkert att få ett underbart år!
Märit
23:27 13.7.2009


Min fot är villig :) jag blir så peppad när jag tänker på att du bestämt dig för att flytta till Kina. GO Johan!
Johan
19:48 13.7.2009


Fisksoppan är egentligen en hot pot som ej innehåller chili. Den heter Sanxian huoguo på kinesiska. I grytan kokas allt både kött och grönsaker. Fisken var med från starten och hittades då vi grävde på bottnen :)

Korven var också med från starten. Hela kalaset för oss fyra starka karlar som klättrat upp på berget och bett för staden i dalen gick på 13 euro. Förutom fisk och korv kunde vi även tillaga lamm och nötkött förutom då en massa annat grönt och hälsosamt.
hanna
19:39 13.7.2009


Ojoj,fisksoppan där ser minst sagt exotisk ut! Får ju lust att smaka!!! Har den nåt särskilt namn? Är det korv i också?!
Annars låter det ju alldeles super att du bestämt dej för att stanna där ett år! Glad för din skull! Och försöker att inte vara avundsjuk.. :P Får riktigt seriös Asien-resfeber, och känner att det är nog med Finland bara efter 2 veckor här...
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén