I rätt sällskap är Böle helt okej

Böle, villasamhället som ersattes med ett betongelände

ALLMÄNT. Villasamhället Böle i Helsingfors begravdes på 60-talet i betong enligt tidens anda. En god tanke var då att separera fotgängarna från biltrafiken.

Fredriksberg, som området hette tidigare bestod av trähus, varav endast ett fåtal är bevarade till idag. I folkmun på finska talades det om Puu-Pasila, dvs trä-Böle.

Försvararna av ödeläggelsen menar att de olika statliga ämbetena som var kringspridda i centrum behövde nya utrymmen och genom att riva och bygga nytt i Böle kunde man bevara de äldre husen i Helsingfors-kärnan.

Eliel Saarinen planerade under de första decennierna under 1900-talet ett stor-Helsingfors som kunde expandera via Böle. Inom något år kommer Elies drömmar om Böle som stadskärna delvis att besannas. Böle kommer att få riktiga höghus, i höjd med stadiontornet. Järnvägsspåren kommer att minskas och området planeras bli ett högteknologiskt center.

På tal om teknologi, i Böle finns FICIX' andra internet-knutpunkt (första är i Otnäs) och även en lokal nod till rot-namnservern k.root-servers.net.

I Böle finns många invandrare och följaktligen många kebab-restauranger. Christa, Juni och Linus testade en av dem under en cykeltur genom Böle. Linus och Juni gillade restaurangen men inte Christa.

Till slut ville ännu någon arkitekt-lekman göra sig hörd i artikeln:

- Om man verkligen måste bygga skyskrapor i Helsingfors-regionen är det bäst att sätta dem här där området redan är förstört, sade mannen på betongen.

Miljöcentralen borde börja med att putsa egen skylt
Temat "Ganska fult" följer konsekvent med i östra Böle.
Järnvägsverkstad
Linus och Juni rekommenderar att man cyklar förbi Böle med ögonen stängda
Centrala Böle. I bakgrunden syns Hartwall-arenan och till vänster tv-tornet
Tekes-byggnaden hör till de nyare. Så länge bladen finns på träden är Böle inte den totala katastrof som stadsdelen är på vintern.
Vackra sällsyntheter i bakgrunden (västra Böle)
Här är trävillan ovan i sitt sammanhang (västra Böle). Västra Böle byggdes senare och då ville man inte upprepa betong-misstaget man gjort i östra Böle.
Christa har hittat en gammal trävilla i Böle