Peters Väckelsefunderingar

ALLMÄNT. Vad som vi i nordisk kristenhet främst behöver är en rejäl ”gammeldags” väckelse, inte någon kopia av föregående väckelser men med de väckelsens ingredienser som alltid funnits.

Jag har studerat intensivt 2000 år av kristna väckelser senaste tiden; Det är fantastiskt att märka hur Guds Ande valt att bryta igenom i en massa olika sammanhang, hur den Helige Ande förnyat troende i väldig kraft och verkat genom dem i Andens kraftgärningar. Idag har de s k pingstkarismatiska ”vågorna” av väckelse och Andens förnyelse under senaste seklet gett en frukt av över ½ miljard Bibeltroende Andefyllda troende, många av dem talar i tungor, ber för sjuka till helgbrägdagörelse, profeterar, får syner och visioner m m. Dessa pingst-karismatiker finns numera till största delen utanför Pingströrelsen, i alla de andra samfunden. Men, visst har Pingströrelsen också gått framåt, c a 80 miljoner pingstvänner finns idag, främst i Sydamerika och Asien. Men, Guds Ande har inte anseende till samfund, Gud söker efter hungriga och törstiga hjärtan och efter en tro som vågar överlåta och hänge sig.

Utöver dessa s k ”pingst-karismatiker” (finns flera olika benämningar) så finns det c a 2 miljarder kristna på jorden. Vilken fest som väntar oss alla i Himlen! Men, kära vänner, det finns minst över 4 miljarder kvar som behöver lösa in sin Himmelska biljett, d v s ta emot Jesus och Frälsningen och följa Herren i liv och lära. Du som nu läser kanske ska åka ut till missionsfältet och skörda själar till Jesus, självfallet inte i egen kraft eller förmåga, allt är i Jesus andliga liv och kraftgärningar. Ta till vara den korta tid som är kvar, snart är Nådens tidsålder slut och Jesus har hämtat Hem de sina och evigheten har trätt in, dessutom är livet kort och ingen är garanterad morgondagen. Ska nämnas att alla dessa 2 miljarder kanske inte har ”olja i sina lampor”(Matt.25:1-), d v s andlig gemenskap med Herren, Bibeln syftar på att kanske bara hälften av dem som säger sig tillhöra Jesus endast är ”namnkristna”, vilket ju också delvis kan förklara hur alla dessa "minor"(stridigheter, splittring, synd och elände) i de kristna lägren kan produceras. Väckelseförkunnelse är därför en sorts mission även i de ”egna lägren” hemmavid, vi behöver väckelse både för vår egen skull och för hedningarna i landet.

Största hindret för väckelse i Norden är kanske att kärleken tycks ha kallnat de troende emellan. Om du som troende har lyckats slingra dig förbi det köttsliga(ibland demoniska) minfältet, kanske genom att inte försöka dig på att tjäna Herren (i Ande och Sanning) utan bara vara ”lagom” eller kyrklig bänkvärmare, så väntar dig ändå förr eller senare en kalldusch. Den kommer inte främst från ”världen” utan från ”de egna”. Det gäller att inte själv bli minproducent då det börjar smälla utan istället ta tillfället i akt och låta Herren forma en i kärlek och förlåtelse, att vara barmhärtig och möta ont med gott, detta är Jesusvägen. Inte så att du blir en ”dörrmatta” där de ”köttsliga” återigen kan skrapa av sitt inre skräp på och ständigt stampa på dig och förstöra för dig , nej, Jesus är nåd och Sanning. Du tar vänligt men bestämt avstånd från det felaktiga, du tar inte in från Fariseernas och Saduceernas surdeg (Matt.16:6-12 + 1 Kor.5:6-8) så att du inte själv blir ”sur”. Fly till syskon och sammanhang där du finner trygga hamnar och famnar som är något sånär helgade och andliga (ingen är felfri, men tillräckligt okej är många), de finns överallt, tack och lov, oaser finns även i öknen, och i väckelsetider strömmar Guds Andes levande vatten fritt i våra läger, helar och upprättar och ger liv och frid :-). Det kan finnas oaser i din församling eller hos andra församlingar/sammanhang. När du är i trygga hamnar löp ditt lopp med Herren i enlighet med kallelsen över ditt liv, sätt inte all din kraft och tid på att ”kriga” mot det felaktiga utan ge ut Guds ord och Evangelium, ge vidare det du fått från Ovan. Jo, väckelseförkunnelse som ”väcker” det som slumrar, som ”skakar loss” det felaktiga ska det vara, men det är inte detsamma som att försöka ”kriga bort köttsligheter”, det är Anden som ger liv, Jesus är Nåd och sanning som sagt.

Hur har ”kärleken kallnat”? Genom att många ser till sitt eget som om det kristna livet och tjänsten för Herren var en sorts karriär, där prestige och egen ära går före Gudsriket. Kristna kameleonter är på frammarsch. Detta är ett köttsligt fenomen som man annars kan hitta ”i värden”, men som nu tycks härja fritt i de kristna lägren i landet. Fenomenet är ett gammalt mönster som går igen historien igenom: Kung David i Psaltaren klagar ofta över ”de egna” som går ut i lögn och falskhet mot honom för att gagna sitt eget. Fariseerna tog fram falska vittnen gentemot både Jesus och lärjungarna då de ville fälla Honom/dem (Matt.26:60-, Apg.6:11-), det fanns gott om goda och rätta vittnen att plocka fram, men de valde att gräva fram de som inte tagit emot Jesus/lärjungarnas förkunnelse, de som reagerat negativt mot den väckelseförkunnelsen. Vissa av de falska vittnena var säkert bara okunniga eller ovisa, medans andra var utan tvekan bittra och under fiendens inflytande. Ena stunden kunde t o m vissa tala gott, ”prisa” väckelseförkunnaren och rikligt påvisa dessa goda vittnen för att i nästa stund vända helt på kappan allt eftersom det passar de egna syftena, och börja plocka upp stenar att kasta eller att frenetiskt och oerhört selektivt gräva fram falska vittnen istället, är inte detta att vara en ”kameleont” och är inte detta falskhet i sin värsta form? All form av manipulativ förvrängning, halvsanningar och hellögner tillika i en sörjig soppa som inte tål vidare granskning av fakta, att All fakta i sin helhet får komma fram. Känns detta igen käre läsare, hoppas inte det, må du vara förskonad från vilsna bröder och må dessa sistnämnda inte bli i det köttsliga förfallet ”falska bröder”. Älska och förlåt från djupet av ditt hjärta oavsett vad, alla dagar och stunder, bekämpa bitterhetens gift genom att välsigna och be för dem som går fram i köttsligt(eller demoniskt) raseri. Välj att tänka gott och framför allt tala gott. Inte på bekostnad av Sanningen och avståndstagandet från det felaktiga. Lögnens täckelse får inte belägra sig över allt och alla, utan låt Sanningens ljus lysa fram, kärlek är också Sanning, Sanningen som sätter fri, nåd och sanning återigen…Men, sök frid med allt och alla så långt det kommer an på dig, i nåden och sanningen, och låt kärleken regera, Jesus betonar just detta att ”älska varandra”, innerligt och uppriktigt av ett rent hjärta.

Före ett väckelsegenombrott i Norden behöver vi en Omvändelse- och Helgelselängtan, ett beslut från allas vårt hjärtas djup att lämna allt dylikt skräp som vi nu nämnt + allt annat möjligt skräp (finns en uppsjö av alla de slag, vem orkar beskriva allt det). Låt oss alla gå till Korset, till Jesus och bekänna synd, låt Jesu utgjutna förbundsblod rena oss, låt Guds Ande sätta oss fria och fylla oss med nytt liv, låt Andens eld falla över oss och hålla oss i renhet och helgelse, låt oss alla då tjäna Gud i Ande och Sanning, tillsammans där den ene inte tränger den andre, där vi stöttar och uppmuntrar varandra och producerar sann kärlek från Gud till varandra. Allt förtal, lögn och förvrängning, all manipulation och ”armbågeri”, all ”karriärism” och själviskhet, all falskhet och ”kameleontism” må vara portad från våra kristna läger, från våra hjärtan. Hög som låg, liten som stor låt oss alla Omvända oss och låta Väckelsens ande och eld falla över Sverige, då skall svenskarna nås av Andens överbevisning och skarorna skall bli frälsta och landet förvandlat åter igen. Förlita dig inte på dina titlar, ditt anseende bland människor eller dina stora gärningar för Gud, gör du så är du Fariseerna lika och djupt fastnitad och bedragen i verklig ”Lagiskhet”, det är hjärtats renhet och ”gärningar” Gud ser på, Andens frukter av kärlek, frid, tålamod, självbehärskning m m. Men, vad du än gör så fortsätt evangelisera, missionera, ge ut Guds ord, gå bedjande fram, predika, umgås med syskonen, lyssna och ta in Gudsordet, tillbe och lovsjung Herren, allt mer av Gudsriket och allt mindre av ”världen”, Jesus kommer snart tillbaka, snart är Han här, Amen

Förutom omvändelse och helgelse behöver vi återgå till den klassiska väckelsekristendomen också i lära och förkunnelse. Idag ges det ut mycket ”homiletik” (predikokonst) där slående, själsligt kittlande berättelser tjusar lyssnarna ( 2 Tim.4:1-5 ). Det liknar lite av ”söndagsskolan” berättade min fru häromdagen, vackra eller intressanta berättelser, liknelser, allegorier, historiska fakta berättat på ett spännande sätt. Men, väckelseförkunnarna i alla tider har gett ut Guds Ordet, predikat Guds ord konkret, utgått från Bibelcitat i var och varannan mening. Guds Ord är bärare av Andens liv och kraft, homiletik har inte någonsin haft kraft att förvandla i sig, bota, sätta fri, frälsa. Evangelium som är Guds Ordet om Jesus och Hans Frälsningsverk på Korset har kraften som förändrar allt! Predika om Jesus, om Hans Frälsningsverk i alla dess delar, om Förbundsblodet, om Uppståndelsen och dess liv, om Andens pånyttfödelse och dop, om Jesu kraftgärningar verksamma då som nu genom den Helige Ande, om helgelsen och överlåtelsen, ja, allt detta som är Centralt i kristna tron, allt detta som när vi läser Bibeln är det som Gud prioriterar i sitt Ord. Det är liberalteologi när man väljer ut 1% av Bibeltexten och betonar enbart den superlilla delen på bekostnad av övriga 99%, den stora delen som Gud anser viktig. Välj de teman Herren betonar i Sitt Ord. Viss homiletik självfallet; det är inte alls svårt att hålla en ”röd tråd” i förkunnelsen över olika teman, och slänga in en och annan liknelse eller vittnesbörd som exempel och därtill använda vissa retoriska grepp, allt detta hör till, men när homiletiken blir medlet på bekostnad av Gudsordet har det gått överstyr. Då är frågan befogad: är överbetoningen på homiletiken en ersättning för bristen på Anden (och Ordet), ett sätt att ändå få åhörarna att orka lyssna och orka komma på mötet? Det är de ”underhållningsvana” lyssnarna som har svårt att växla om från underhållnings-homiletiken till väckelseförkunnelse i Ordet som kanske inte ”hänger med och förstår”, folket är ovant till skillnad från förr att lyssna till just Guds Ordet, de behöver få hjälp till att vända åter till Bibeln, till det levande Guds Ordet som välsignar och har kraft att förändra, Guds Ordet som är ett Väckelsefundament. ”Tillbaka till Skriften!”, utropade man inte så redan i reformationens dagar på 1500-talet eller i Pingstväckelsens begynnelse för ett sekel sedan?!

Rekommenderad läsning som kan vara rentav livsförvandlande: Eddie Hyatts “2000 Years of Charismatic Christianity”, Maria Woodworth-Etters “A Diary of Signs and Wonders”, Vinson Synans “Century of the Holy Spirit, 100 Years of Pentecostal and Charismatic Renewal”.

Mera av Peter på:

http://www.jesusmissionen.com