Goda nyheter sedan 2002     Onsdag 8 juli 2020 kl 14:33Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Baka riktigt bröd hemma med surdeg eller vildjäst
Sabina
Foto: Sabina
Här bakar jag knäckebröd hemma hos en kompis.
 10 10922 48 18
Sabina Söderlund
Online 23:23 08/04 2010  Modifierad 11:59 18/08 2010
Sabina
Sabina
Om man sätter brödet med skarven neråt i jäskorgen spricker det naturligt fint upp under gräddningen. Annars kan man ju snitta också om man hellre vill det.
Sabina
Sabina
De här jäskorgarna köpte jag från en liten butik på Högbergsgatan. De säljer också äkta gotländska bakstenar.
Sabina
Sabina
Det runda havrebrödet har fått sitt mönster från en väl mjölad korg.
Sabina
Sabina
Silikonformarna har visat sig vara en bra investering...
Har man inga formar eller en stor deg kan det löna sig att stöda den med... något.
Sabina
Sabina
En plastlåda med lock är inte helt fel för jäsningen och den kan bra stå på fönsterbrädan en småkylig vårdag.
Sabina
Sabina
Det lönar sig att ha en eller två stora degbunkar om man ska baka mycket bröd! :-)
Sabina
Sabina
Surdegarna och vildjästarna bor i kylskåpet.
Sabina
Sabina
Vanliga ljusa jästbröd längst framme och surdegsbröd med olika frön i längst bak. De stora bröden hade jäst för länge på fönsterbrädan så jag bankade ihop dem och jäste dem på nytt. Det blev ingen sofistikerad formgivning denna gång, utan jag vek bara ihop
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  Sabina Söderlund började gräva i djupet av hur bröd egentligen bakas. Via bloggar återupptäckte hon den uråldriga metoderna med surdeg och naturjäst! Sabina delar nu med sig på Mickelsson.net av sina insikter. (LM)

Sommaren 2009 började jag baka bröd "på riktigt". Jag surfade runt på nätet för att läsa olika recept och lära mej grunderna, och då hittade Pain de Martin paindemartin.blogspot.com/ av svensken Martin Johansson, som skrivit boken Surdegsbröd och just nu håller på att färdigställa boken Enklare bröd. Denna brödbakningsblogg blev min största inspirationskälla när jag tog mina första stapplande steg som glad surdegsbagare. Titta in där själv och bli inspirerad!

Surdegsbakning går ut på att man inte använder vanlig butiksjäst. Istället gör man sin egen surdeg paindemartin.blogspot.com/2009/05/en-bra-borjan.html av mjöl och vatten, en del tillsätter rivet äpple eller jogurt i början för att få fart på surdegen. Surdegen har även jäsegenskaper, och då man kalljäser ett bröd hinner smakerna utvecklas under en längre tid. Den som är intresserad av bakkemi kan läsa vidare här ( www.bakkemi.se/jast.htm ). Istället för surdeg på mjöl och vatten kan man också använda sig av vildjäst originalyeast.blogspot.com/2008/02/how-to-make-yeast-water.html som man själv "tillverkar" av vatten, inhemsk honung och biologiskt odlade frukter eller grönsaker. Själv har jag försökt mej på att göra vildjäst på äpple, aprikoser och russin. Brödet blir fruktigt och gott!

För att jäsa brödet kan det vara bra att ha en stor bunke eller en låda med lock, gärna genomskinlig så att man ser vad som händer. Jäskorgar och brödformar stöder brödet, och detta är speciellt viktigt om brödet innehåller mycket vatten och degen är lös. För att få en god skorpa på brödet kan man ha ett kärl med ångande vatten längst nere i ugnen i då man sätter in brödet. Ugnen ska vara så het som möjligt, och har man en baksten i ugnen kan man räkna med att man måste vrida på ugnen en halv timme till en timme före brödet ska gräddas. Innan brödet åker in i ugnen snittar man brödet för att det ska kunna expandera i hettan.

Det finns tillfällen då man snabbt och enkelt vill få till ett bröd, och då är butiksjäst fenomenal. Annars tycker jag personligen att surdegsbröden smakar mycket mera och mycket bättre. Man kan också blanda lite surdeg i jästbrödsdegen för smakens skull. Hälsofördelarna med hembakat bröd är flera, och månne det inte blir billigare i längden också, med tanke på vad gott bröd kostar i butiken. Och så kan man ju variera in i all oändlighet! Man behöver inte vara expert för att sätta en deg, utan man kan helt bra lära sig vart efter bara man har intresse och lite tålamod. Lycka till!


Sabina
23:10 3.5.2010


Hej Bakberoende!

Jag har inte bakat så mycket knäckebröd, men här är ett recept på ett sesamknäckebröd jag tycker är gott. Jag tycker det blir lite godare med vete i, även om det kanske är hälsosammare med bara råg (som också är gott, men annorlunda). Det är fritt fram att experimentera med innehållet och krydda eller tillsätta andra frön, omväxling förnöjer! :-)

1 dl rågsurdeg
5 dl vatten
5 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk sirap
1 dl sesamfrön
1 tsk kummin
en skvätt olja
rågmjöl till utkavling

Grädda på högsta värmen i några minuter på varje sida... akta så de inte bränns! Låt svalna på galler. Lycka till!
Bakberoende
22:13 29.4.2010


Intressant! Har sjäv bakat i princip allt bröd familjen ätit det senaste året med inspiration av samma svenska sudegskung. Men, jag saknar bra knäckebrödsrecept. Hur hittar man det? Verkar vara en konst som är utdöende...
Johanna
13:44 14.4.2010


Tack Sabina! Väldigt inspirerande inlägg för en bakälskare, ska definitivt pröva det här :)
ch
13:38 11.4.2010


Pontus: det viktiga är att du hittar en balans i kost / motion som är relativt lätt att upprätthålla livet ut. Att du ser på din viktminskning / förbättrade hälsovanor som något långsiktigt, och inte bara ett halvår framåt.

Genom att ta med motion ökar du din muskelstyrka / massa vilket gör att din kropp förbrukar mera energi även vid vila och det blir lättare att hålla idealvikten. Kämpa på, och maila gärna om du vill ha tränings / kost tips (christian[at]elitetrainers.fi / www.elitetrainers.fi
Pontus J. Back
12:29 11.4.2010


Tack kära vänner för era tips! Jag har likson ingen brådska att gå ner i vikt men vill gärna göra det innan jag fyller 40 år och så länge jag är frisk. Då jag var sjuk gick jag ner 33 kilo på mindre än tre veckor men efter mitt helande började maten smaka så bra så att jag gick upp 40 kilo. Jag tror på denna lowcarb diet tillsammans med motion. Motion behöver vi alla och jag har inte varit så hemskt rörlig den senaste tiden. Allt har sin tid och med Herrens hjälp är allt möjligt :)
ch
11:29 11.4.2010


det finns INTE kolhydratfria bröd. Men det finns bröd med minimal mängd kolhydrater... dock är det inte kolhydraterna som är boven i slutändan, utan simpelt: äter du mer än du förbrukar, går du upp i vikt, äter du mindre går du ner. Dock brukar en LowCarb diet ge en ökad / försnabbad viktminskning som till stor del består av mindre vätska i kroppen, inte enbart minskad fett%.
Lisa
22:49 10.4.2010


Det lär nog ska finnas en del recept på kolhydratfria bröd. Har inte provat nåt av dem själv ännu, men här är åtm. två sidor med förslag för den som har lust att prova...

http://airamsmat.webblogg.se/2009/may/pa...

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com...
Pontus J. Back
20:57 10.4.2010


Tack Daniel! Boken verkade bra och så var den också billig så jag beställde den direkt.
Daniel
20:44 10.4.2010


Tänkte tipsa om den bästa GI boken jag läst! lättläst, förståelig och motiverande! Där finns kunskapen, recept, GI-lista och hemmaträningstips! Billig är den också! Kolla in:

http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?...

lycka till!
Sabina
00:39 10.4.2010


2B: Jo surdegen får man ta väl hand om så att man har till nästa gång! Det är som att ha ett husdjur, fast inte riktigt lika "illa" ändå när den väl kommit igång. Då brukar det räcka med att "mata" den ca 1 gång per vecka. Ännu bättre är det ju att baka med den 1 gång per vecka (och varje gång ta undan lite till nästa gång) så behöver man inte hålla på och slänga bort surdeg. Jag har satt min surdeg själv, men det skulle vara roligt att pröva på nån annans surdeg också. Kanske man kunde göra ett litet utbyte? Nån som har nåt att dela med sig av? :-)
Pontus J. Back
21:44 9.4.2010


2B Tack för ditt försök att hitta ett bröd utan kolhydrater men snart ger jag upp min diet och börjar tröstkäka pizza och hamburgare. Man är ju en nyfrälst, ytterst oerfaren MC gubbe :(
2B
21:28 9.4.2010


Barkbröd inehåller sådant socker som vår kropp inte kan smälta men i barkbröd blandas ju annat också iofs. Sen finns det ju olika sorters kolhydrater men det visste du säkert ren. Proteinbröd...stekt ägg? Äh tyvärr Pontus, det här ser svårt ut.
Ja o skribenten: fin fint inlägg. Tidigare gick surdegen i arv har jag hört av en kompis som alltid bakar sitt bröd från en sparad surdeg från förra baket.
Sabina
17:50 9.4.2010


Hej alla!

Tack för feedbacken! Det är så roligt att själv baka sitt bröd, och inte tar det såå länge heller om man passar in skedena då man verkligen måste "göra" något mellan andra sysslor som jobb och annat. Resten av tiden sköter ju jäst- och mjölksyrebakterierna jobbet!

Det är nog lite svårt att helt undvika kolhydrater i bröd. Men man kan göra det nyttigare genom att använda fullkornsprodukter och smälla i allehanda frön och kross som gör att brödet blir GI-vänligare. Och du kan ju baka med spelt eller andra gamla sädesslag som lär vara nyttigare. Råg är ju super om du gillar mörkt bröd och det lär också vara så att surdegsbröd är hälsosammare än "vanliga" bröd...! Ser man på! Det var nåt med den kemiska processen som uppstår när brödet jäser länge, jag är nu inte såå himla insatt men det där kan du läsa mera om på nätet om du är intresserad!

Nu så här i bageristrejktider är det kanske lämpligt att sätta en egen deg och pröva på brödbakning, sen kanske det fortsätter av bara farten...!
Mona
17:37 9.4.2010


Heja Sabina! du får fortsätta o inspirera oss andra! :)
Sandra S
11:18 9.4.2010


Inspirerande, Sabina!
Pontus J. Back
11:08 9.4.2010


Jag började undra på detta med bröd. Finns det någon form av bröd som INTE innehåller kolhydrater? Tänkte på min diet!

OBS! Min diet har ingenting med min relation med Gud att göra!
Linus
10:50 9.4.2010


Manuell bakning är fantastiskt, som en förlorad epok som vinns tillbaka. Andreas, jag tror det heter vildjäst för att den redan härjar fritt i ditt kylskåp. ;)
Andreas
09:33 9.4.2010


Ser fantastiskt ut! Vildjäst — undrar om jag skulle våga ha sådant i mitt kylskåp …
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén