Goda nyheter sedan 2002     Onsdag 7 december 2022 kl 06:34Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Vart tog Guds kärlek vägen?
Pontus J. Back
Foto: Pontus J. Back
Ett hus i centrala Lappajärvi
pjb@netikka.fi
 1 57437 1314 27
pjb@netikka.fi Back
Online 09:41 12/12 2011  Modifierad 09:43 12/12 2011

Allmänt  Några tankar har fyllt mitt sinne den senaste tiden och jag har verkligen funderat över var Guds kärlek försvunnit? Den har nog inte försvunnit någonstans för min Bibel säger att INGET kan skilja oss från Guds kärlek i Jesus Kristus. Däremot pågår alla möjliga tokigheter bland det heliga folket.

Ta nu till exempel fördömelsen av de homosexuella. Förde en diskussion för en tid sedan i detta ämne och jag fick höra en del säga att vi inte kan släppa in homosexuella i våra församlingar. Man hänvisar till Guds ord att vi som kristna inte skall ha något att göra med mörkret och ondskan men hur skall vi då vinna detta folk för Gud? Som människor och som kristna kan vi inte bestämma vem som får bli kristen eller vem som får besöka våra församlingar. Hur skall dessa människor då ha en chans att få möta Gud och bli befriade, upprättade, helade och frälsta ifall vi stänger dörren för dem? Vi skall älska människorna till Kristus, oavsett vem eller vad de är. Guds kärlek genom oss kan förvandla människoliv. Jag menar absolut inte att vi skall välsigna synden och godkänna homoäktenskap men jag menar att vi precis som Gud själv skall älska dessa människor.


En annan sak som jag sett är det här med alkohol. Själv kan jag inte dricka en droppe på grund av mitt förflutna och jag har heller inget behov av detta. För någon dag sedan diskuterade jag med en kristen broder, en präst om ämnet och han förespråkade en ”vit jul”. Detta är ett fint initiativ, att förespråka att barnen skall få en nykter jul. Dock blev jag illa berörd över påståenden som lutade sig på forskning om att barn blir oroliga efter att föräldrarna endast druckit två glas vin. Jag känner kristna som kan dricka två glas vin, ett par öl eller en grogg utan att det är ett problem eller att barnen skulle bli oroliga. Jag håller med om att det säkert finns sådana barn men jag antar att dessa barn har erfarenheter från tidigare då två glas vin spårat ur till en fyllefest där pappan kanske slagit mamman eller till och med barnen. Vi får sluta dra alla under samma kam och sluta peka finger. Att sedan påstå att vinet som Jesus drack var alkoholfritt är bara mänsklig dumhet och ett febrilt försök att försvara nolltoleransen. Själv håller jag nolltolerans men detta betyder inte att alla behöver göra detta. För mig blev alkoholen ett stort problem men tack vare Jesus blev jag fri.


Tungotalet är en sak som förbryllar många och regelbundet möter jag ledsna människor som på grund av kristna inte vet ifall de har Den Helige Ande bara för att de (ännu) inte talar i tungor. Att säga att man inte kan vara döpt i Den Helige Ande ifall man inte talar i tungor är en lika stor villolära som att säga att barndopet frälser. Jag fick en gång se en liten flicka som blev tvingad att tala i tungor. Det gick så långt att hon började gråta varefter jag bad mannen lämna flickan ifred. Så där kan man inte hålla på och läser vi Bibeln så skriver Paulus klart och tydligt att alla INTE talar i tungor. Låt Den Helige Ande sköta arbetet. Vi kan inte tvinga någon till någonting. Det vi behöver är Guds kärlek och Jesu närvaro. Jag talade inte i tungor genast jag blev andedöpt. Det tog något år. Dessutom talar jag inte i tungor inför människor utan endast då jag ber i det fördolda. Läs 1 Kor 14!


Nu har jag ledigt resten av månaden och förra helgen besökte jag en skola i Vimpeli. Jag fick vittna för 120 elever och de lyssnade. Jag talade inte i tungor inför dem av den enkla orsaken att de inte skulle ha förstått ett ord av detta. Jag skrämde heller inte dem med helvetet, djävulen, demoner eller onda andar i och med att de högst antagligen skulle ha ansett att jag var helt korkad. Så tyckte jag om kristna som proklamerade ut ”mörkrets makter” för att försöka skrämma människor till Kristus. Nej, vi måste älska människor till Kristus och det var efter att jag hittade en församling där kärleken var påtaglig som jag upplevde att Gud ÄR verklig. En person som inte tror på Jesus och på Guds ord tro inte heller på ”mörkrets makter”, de onda andarna eller demonerna. Åter en gång; vi skall älska människor till Kristus. Vi kan inte manipulera någon till att bli frälst. Vi kan heller inte manipulera någon till att bli helad eller fri. Vad vi behöver är närvaron av Jesus genom Den Helige Ande. HAN kan göra allt, till och med det som är omöjligt. Vandra i kärlek och peka inte finger på någon. Låt Den Helige Ande sköta sitt jobb, att uppenbara Jesus och synden för den individuella människan. Någon kan dricka en öl eller två utan att det är ett problem medan någon annan inte kan dricka en droppe. Jag har ingen makt att döma den som dricker en öl, några glas vin eller en grogg. Jag har ingen makt att döma någon. Sådant får vi helt enkelt låta Gud sköta om


Normal Joe
13:50 5.2.2012


Where is the love B-O, where is the love?
pjb@netikka.fi Back
10:11 19.1.2012
pjb@netikka.fi

Denna diskussion leder ingen vart. B-O Söderkvist har sin uppfattning och sin åsikt och jag har min. Vi fortsätter be och lägger hellre tiden på att vinna de som lever utanför Guds rike så att de hittar Jesus! Det gäller att ha fokus på Jesus, inte på något annat!

Mer än så tänker jag inte säga så har jag ingenting sagt!
B-O Söderkvist
11:45 18.1.2012


Det var inte meningen att trampa på den finska ömma tån så den blev blå. Att alkohol-"kulturen" är ganska rå i hela norden är ju solklart men jag tror att det blir lite värre österut! Med den supartradition som finns i vår del av världen så behöver Guds församling vara en fristad.
Tycker mej märka en viss "Pingstofobi" här? ;) Jag är aktiv inom pingst i Sverige och baptisterna i Norge men i första hand vill jag värna om Guds ord! Alla dessa samfundsbildningar och villoläror som finns idag skapar mest grubblerier. Mänskliga påfund som det sk barn-"dopet" som undanhåller människor från att följa Jesu exempel och låta döpa sig genom nedsänkning är ju ett exempel på villolära. Ojoj nu gjorde det ont i någon annan tå säkert på någon. Jesus välsignade barnen, han hade inte vatten på huvudet och kallade det dop! Läs gärna "Evangelium enligt Rom" angående detta om nu inte Bibeln upplevs som hélt klar!
Jag sa så här: "Ni får kalla mej "svag" i tron, säga att jag pekar finger osv men det stör mej mindre än när människor faktiskt går under pga alkoholen med findrickandet som inkörsport!"
Jag sa inte att jag är det, utan att ni kan säga så. Om det känns bra för dej så får du säga vad du vill för mej. Jag har blivit hånad för min tro i olika sammanhang. Ibland även av de som kallar sig kristna så jag tror jag pallar för det. Ironisk? Hmm!? Tack för att du ber för mig! Det är alltid bra!
pjb@netikka.fi Back
14:47 8.1.2012
pjb@netikka.fi

Fortsättningsvis betyder det ju inte heller att alla inte får dricka alkohol eller att man är en sämre kristen om man dricker alkohol eller att intag av alkoholhaltig dryck är en synd. Det handlar också om var man befinner sig i livet och i vilken miljö, precis som du säger med människor som är svaga i tron som du säger att du är eller sådana som har lätt för att falla dit eller att det blir en frestelse.

Detta betyder dock inte att det är så svartvitt som du säger att Jesus inte skulle ha druckit vin. Du kallar det för gift till och du målar upp det som en synd. Om du tycker att det är en synd i ditt liv så litar jag på att Den Helige Ande verkar i dig och i ditt liv men detta betyder INTE att det skulle vara synd i någon annans liv.

Dessutom behöver man inte vara "lullig" om man har druckit en öl. Wake up brother! Vi talade ALDRIG om att supa sig full eller "lullig".

Att du sedan flera gånger klandrar finländare och är ironisk tycker jag är löjligt, men sådan sker mycket inom pingstförsamlingarna, tyvärr. Jag ber för dig att du skall få se härligheten och friheten i Jesus. Den son Sonen gör fri ÄR verkligen fri. Denna frihet kan även DU få! God Bless!
B-O Söderkvist
00:34 8.1.2012


Har absolut inte hävdat att det inte fanns alkoholhaltigt vin! Ja att Judarna kunde supa var inget nytt heller men inte var det omnämnt som att det var bra och positivt! Eller hur?
Lärjungarna talade i tungor men anklagades för att vara onyktra, förr påstod man ju att pinstvänner klättrade på väggarna men det var ju inte heller sant! Nu är det faktiskt sant i vår församling eftersom vi har en klättervägg ;).
Bra att du skriver "Om" det goda vinet osv. Eftersom bröllop höll på i dagar då om jag fattat det rätt så skulle man knappast sätta fram ett starkt vin direkt? Gästerna skulle då knappast hålla för 3 dagars festande eller hur? Festen skulle vara över efter första dagen! Möjligen att några hade finskt blod och tålde mer än en dag ;). Jag är definitivt inte övertygad utav denna tolkning som du ger. Jag får forska vidare i detta. Det goda vinet kan mycket väl vara ett nytt vin!
Jag har inte själv haft problem med spriten. Har vid ett tillfälle blivit ilurad lite men det fick ingen större effekt till kompisarnas förtret. När fiskarkompisarna hade varit och tullat i sin morfars förråd så hade jag med en 75:a "spenmjölk" som de sa. Vi ska ju vara nyktra och vakande sägs det och det går dåligt ihop men hög förbrukning av alkohol. Vi har några alkisar i släkten men det mesta i problemväg har jag sett bland kompisar och andra i närheten. T.ex. en sönderslagen kristen familj som "bara drack vin till maten" på helgen. "Det var ju inget problem". Och det var det inte heller i början. Sedan ökade gradvis förbrukningen.... Ni får kalla mej "svag" i tron, säga att jag pekar finger osv men det stör mej mindre än när människor faktiskt går under pga alkoholen med findrickandet som inkörsport! Inte alla har varit supande hårdrockare som blivit härligt frälsta. En del har växt upp i församlingarna men hamnat helt snett pga detta "kulturdrickande". De kunde ju aldrig tro att man kunde bli alkoholist när man kom från "den skyddade verksta'n".
Det handlar inte om att peka finger åt de som lever utanför som du skriver utan att varna de som är kristna. Hur ska de kunna ta hand om "dessa mina minsta" om de är lulliga själva?
God Bless!
pjb@netikka.fi Back
08:56 5.1.2012
pjb@netikka.fi

"Jesu vinunder kan belysa saken. Bröllopsgästerna kunde konstatera att mirakelvinet var godare och "bättre" än det som tidigare serverats. Normalt skulle ett sådant vin ha behövt gå igenom en lång process och ha lagrats ordentligt." Vin som lagrats ordentligt, även kallat "jäst vin" innehåller alkohol.

Man talar även om, precis som du citerar i Apg 2:13: "Men andra sade hånfullt: "De har druckit sig fulla av sött vin."

Redan i Gamla Testamentet läser vi om Guds folk som drack sig fulla av vin:
Jes 28:7: "Men också dessa raglar av vin och vinglar av starka drycker. Både präst och profet raglar av starka drycker. De är berusade av vin och vinglar. De raglar när de profeterar, de stapplar när de skipar rätt..." alltså måste vinet ha innehållit alkohol ifall de vinglar och raglar.

Om vi då läser om vinet som Jesus gjorde på bröllopet så står det så här i min Bibel (Svenska Folkbibeln): Joh 2:10 "Varenda människa sätter först fram det goda vinet, och det som är sämre när gästerna börjar bli druckna. Du har sparat det goda vinet ända till nu."

Om det goda vinet som varenda människa sätter först var det vin som folk blev druckna av betyder detta ju helt klart att det vin som Jesus gjorde på detta bröllop innehöll alkohol i och med att det står skrivet "Du har sparat det goda vinet ända till nu."

Var och en av dessa stenkärl rymde 100 liter vat- ten, vilket alltså blir sexhundra liter vatten. Man kan tala länge om symboliken med allt detta, men för tjänarna var det inte bara symbolik. Detta var en mycket konkret uppgift. Efter att ha burit sex- hundra liter vatten från brunnen till stenkärlen var de säkert både blöta och trötta.

När värden nu smakar på vattnet har något hänt. Vattnet har blivit bästa vin.
Detta är det slags samarbete Gud vill ha med oss. Jesus hade nog klarat sig utan vatten. Han kunde säkert låtit kärlen bli fulla av vin utan vatten, men det ville han inte (de var fyllda till bredden Joh 2:7). Han visste att om lärjungarna fick vara delaktiga i arbetet skulle de också bli delaktiga i välsignelsen.

Alltså använder sig Gud av människor. Han kräver inte av dig att du ska göra vin av vatten. Bara att du ska bära vatten. Han kräver inte att du ska kunna göra under. Bara att du ska göra det du kan. Han kräver inte att du ska kunna allt. Bara att du ska göra det han säger, gå ut och göra alla folk till lärjungar, döpa dem i Faderns, Sonens och Den Helige Andes namn och inte låta dig BERUSAS av vin. Det står aldrig att du inte får, skall eller kan dricka vin.

Jag förstår även om detta är känsligt för dig. Känner ju dig inte men jag kan tänka mig att du själv haft problem med alkohol eller så har alkohol funnits med i familjen i din uppväxt eller så har någon när och kär gått under på grund av alkohol. Det brukar oftast vara de som själva sett eländet på nära håll och som levt i det som reagerar på att vinet Jesus gjorde absolut inte kunde innehålla alkohol och peka finger och säga att det är synd att dricka ett eller två glas vin. Det är inte synd, så länge det inte blir en avgud. Det finns, precis som jag påpekade i mitt inlägg människor som är lika kristna, frälsta och helgade som du som inte dricker en droppe som kan och får dricka alkoholhaltiga drycker. Jag skulle inte våga uttala mig om att dessa skulle vara sämre kristna än de som inte dricker alls. Själv dricker jag inte längre och jag tänkte som du en tid tills jag märkte hur stor skada jag gjorde för de som lever utanför genom att peka finger på drickandet. Jag anser heller inte att jag skulle vara bättre än någon annan för att jag inte dricker...

Var välsignad!

07:51 5.1.2012


Ja här behövs uttydning! ;) Några bibelställen kan jag tyda i alla fall! Förstår inte riktigt vad du menar med att ta med att ta med Apg 2:13 om det är den som menas? Om det är detta ställe så var det ju en folkskara som påstod att de hade druckit, när de i själva verket talade i tungor? Jag ska kolla när jag kommer hem om ca 2 veckor. Vi har finsktalande i församlingen. Får kolla med dom om den finska översättningen månne är präglad av den finska nationaldrycken? ;) Ska naturligtvis inte ta av din värdefulla tid. Ämnet är ju känsligt och många går under i findrickandets kultur så därför tror jag det är både aktuellt och nödvändigt att ta upp! Känsligt naturligtvis förstår jag! Återkommer nog en gång när jag fått klarhet i vad du hittat. Gud välsigne dej!
pjb@netikka.fi Back
13:54 4.1.2012
pjb@netikka.fi

Sedan kan man ju fundera på vad som sägs i Bibeln om Jesu första mirakel då han gjorde vatten till vin. Man talar om en ordning där och om man begrundar denna text med grundtexterna och betydelsen av jäst och icke jäst eller sött vin så framkommer det klart och tydligt att man kunde dricka sig berusad av detta vin.
pjb@netikka.fi Back
13:39 4.1.2012
pjb@netikka.fi

Här kommer några bibelställen som tar upp saker vi diskuterat B-O! Tyvärr är de på finska men kanske någon annan mickelsson.net läsare kan översätta. Själv har jag inte tid, inte heller någon lust att fortsätta denna debatten.

Jumalan lapsia varoitetaan ylensyömisestä ja -juomisesta. `Älkää juopuko viinistä`(5:18). Tämä ei merkitse ehdotonta raittiutta. Kirjoituksissa ei ole mitään viinin tai alkoholipitoisten juomien nauttimista vastaan.

`Viini ilahduttaa sydämen`(Ps.104): Ei ole mitään parempaa auringon alla kuin syödä ja iloita (Saarn.8:15, 2:24, 3:13).

Pyhässä Toorassa Israelia neuvotaan ostamaan raavaita ja vasikoita, viiniä ja olutta ja muita herkkuja, syömään, juomaan ja iloitsemaan JHWH:n edessä Jerusalemissa perhekunnittain (5 Moos.14:25-26).

Lihan syömistä ja alkoholipitoisten juomien nauttimista ei ole kielletty, eivätkä ne ole syntiä. Ne tulevat synniksi kun ylensyödään ja ylenjuodaan. Messias itse ei ollut raittiusmies. Hän söi ja joi (Matt. 11:18-19). Juopumus on pakanain helmasynti. Ehkäpä olisi parempi heille, jos heistä tulisi ehdottoman raittiita. ...

Täyttykää Jumalan Pyhällä Hengellä`(18b). Pyhällä Hengellä täyttyminen on samanlaista kuin viinin vaikutus. Kun 120 juutalaista täytettiin Pyhällä Hengellä yläsalissa Jerusalemissa tuona merkittävänä helluntaipäivänä, he käyttäytyivät kuin juopuneet. Ihmiset jotka kerääntyivät katsomaan näkyä, pitivät heitä humalaisina ja huomauttivat että `he ovat täynnä makeata viiniä`(Apt.2:13).
B-O Söderkvist
07:38 4.1.2012


Ge mej då ett bibelställe som säger att det var alkohol i vinet som Jesus drack! Jag har inte funnit det än...... Gott Nytt År!
pjb@netikka.fi Back
17:11 30.12.2011
pjb@netikka.fi

Jag är helt övertygad om att det vin som Jesus drack var alkoholhaltigt. Läs din bibel broder! Allt är inte så svartvitt som du tror :)
B-O Söderkvist
10:27 30.12.2011


Det står bl.a. "Drick er inte druckna..." Eftersom vi vet att allt som vi sätter före Gud eller som kan få en medbroder på fall är synd så kan alltså även alkohol bli en synd. Det måste alltså inte vara synd! Men vi vet också att ingen vet!!! Vadå?? Jo, sin egen toleransnivå. Alkohol är ett gift som kroppen vänjer sig vid och vill ha vilket du mycket väl vet! Det "välbefinnande" som till en början uppkommer vid liten mängd, nås längre fram först efter en lite större mängd. Vi vet också att barn gör som vi gör o inte som vi säger. Att själv ta en öl eller två i bastun gör att dennes barn tycker det är normalt och troligen kommer att göra det själva. Vad säger att de kan hantera det lika "bra" som föräldern? Än värre är det med barn som får "lära sig" att dricka vin eller öl till maten hemma. Dessa utvecklar oftare en högre konsumtion själva.
Det finns en massa saker du inte kan yttra dej om för då riskerar du att trampa den på tårna som inte ser något problem med sitt liv eller beteende. Vi är kallade att vara både ljus OCH salt! Åter igen, våra översättningar har ett ord för vin medan det fanns fler i grundtexterna. Vill du hävda att Jesus drack alkoholhaltigt vin? Alltså tog gift? Handlade så att det kunde vara till fall för en annan? Fundera på det ett tag. God fortsättning och Gott Nytt År!
pjb@netikka.fi Back
10:11 26.12.2011
pjb@netikka.fi

Vi talar nog om två skilda saker broder! Var i Bibeln står det att det är synd att dricka vin? Jag försvarar INTE synd, inte heller förespråkar jag alkoholkonsumtion. Jag tycker bara att det har gått för långt med alla dessa dömande pekfinger och trams om att en kristen inte kan dricka ett eller två glas vin. Jag talade ALDRIG om att dricka vin i sällskap med till exempel någon som har ett problem med detta. Självklart skall vi inte blunda när NÅGON går under utan försöka göra så gott vi kan för att hjälpa. Detta betyder dock inte att den som hjälper inte kan dricka en öl i bastun då han eller hon är ensam. Detta gör inte denna person till en syndare. Som jag tidigare skrivit så lever jag under nolltolerans och tänker inte dricka något som innehåller alkohol. Däremot känner jag många kristna, som är lika kristna, heliga och frälsta som dig och mig som kan dricka en öl nu som då eller ett par glas vin. Du blandar nog ihop saker. Kanske du är känslig just på detta område? Det var jag också tidigare och klandrade de som tex. drack en öl eller ett glas vin till maten, dock inte i mitt sällskap. Jag märkte att min relation till dessa människor försämrades om jag yttrade mig om saker som dessa. Även Jesus drack vin!
B-O Söderkvist
01:50 26.12.2011


Jag tror vi talar om samma sak! Bibelstället handlar om de ´som försvarar sin synd! Sätter vi vår "rätt " att dricka vin högre än att avstå för att rädda en broder eller att riskera att komma en broder till fall så gör vi det till synd. David W använde uttrycket "En utmaning till Europas supande kristna". Det blir lätt en sten i skon på findrickande salongsfähiga kristna som värnar om sin status o stil mer än om sin broder! "Vinet är en dåre". Varför detta krampaktiga försvarande av nedbrytande seder o bruk? Är vi så svaga att vi måste ha vin till varje pris? Som du säger har vi många som kämpar med alkoholen. Dessa "sämre" bröder blir sällan inbjudna till de fina salongerna för då måste man ju anpassa sig efter deras svaghet! Du talar om kärlek! Var är kärleken o omsorgen när man till varje pris ska försvara detta alkoholhaltiga vin????? Ska Guds församling vara ett A-lag som pimplar vin o ett B-lag som inte tål det? Synd är synd och det finns nåd för den som lämnar och vill lämna synden! Man kan däremot inte försvara synden och i detta räkna med nåden. När det börjar blir obekvämt så kommer ofta beskyllningar om lagiskhet för att trycka till den man talar med. Trist tycker jag. Man kan ju annars som de flesta bara glida runt o inte säga någonting om det som sker. Det är betydligt bekvämare och känns det jobbigt när någon bekant går ner sig så kan man alltid ta några lugnande glas vin så går livet lättare! Jag är klart medvetet provocerande ibland. Alltför många lever som föreningskristna och är så fina människor men blundar gärna o går förbi när en broder går under! Allt vad ni har gjort för dessa mina minsta, det har ni gjort för mej! Vi ska vara salt i förruttnelsen och ljus! Om det känns bra får du skratta åt mej eller kalla mej lagisk eller vad som helst! Jag är van vid att inte få komma in i finrummen just därför att jag inte slickar stövlar eller tiger stilla när det dyker upp sjuka grejor. Allt ska prövas också det jag just skrivit! Ha det bra och Gud välsigne dej broder!
pjb@netikka.fi Back
10:17 20.12.2011
pjb@netikka.fi

Tyrkfel! I min näst förra kommentar skrev jag lite otydligt :) Det skulle stå: kallade de som dricker ett eller två glas vin för "supande kristna" och hänvisade till David Wilkerson.
pjb@netikka.fi Back
23:26 19.12.2011
pjb@netikka.fi

I vår församling har vi många som kämpar med alkoholism. Det kommer tider då det blir ett återfall men inte slänger vi ut dem ur församlingen för det. Vi försöker hjälpa och älska dem. De bibelställen du hänvisar till handlar nog om lite annat slag av synder. Minns en pingstförsamling som talade om uteslutning och hänvisade till en bibelvers med överlåtelse till Satan då människor ville evangelisera. I bibeln hade den som det var tal om pippat en broders fru och jag tyckte det hela var skrattretande...
pjb@netikka.fi Back
23:24 19.12.2011
pjb@netikka.fi

Hallå där! Jo, jag har läst allt det där men jag har hela tiden talat om människor som försöker, som ber om förlåtelse och som har en längtan att låta Gud förvandla dem. Inte sådana som försvarar synden. Åter igen så är ju frågan då: VAD är synd och vad är inte synd? Är en synd en större synd än en annan synd? och framför allt: VAD HÄNDE MED NÅDEN?

Skulle vi börja se på de som ständigt faller men vill resa sig upp men inte klarar av det och utesluta dessa så tror jag nog vi skulle få stänga våra kyrkor. Vet inte hur det är i Dalarna men du verkar rätt "lagisk". Det har väl aldrig varit synd att dricka vin, eller hur? Tyckte att du på Facebook kallade de som dricker ett eller två glas vin och hänvisade till David Wilkerson?

God Bless!
Bengt-Olov Söderkvist
23:14 19.12.2011


Hallå broder Nu har jag hittat det som jag talade om! Första Korinthierbrevet 5. Först ska man samtala sedan kommer detta! Handbok för Livet har en ganska tuff översättning men det är samma innebörd i de andra.
Först alltså Matteus 18:15-17.
Saamtal i flera steg
Sedan avstängning 1 Kor 5:2-13
Öppenhet för förlåtelse och stöd om den som felat bekänner och ångrar sej. 2 Kor 2:5-7
Inte ens umgås med personen (Känns lite hårt!) 2 Thess 3:14-15
Efter 2 varningar utan resultat ska den som felat uteslutas ur gemenskapen Titus 3:10
Hårda bandage! Kanske ett måste för att Guds församling ska stå ren o stark och vara ett ljus i mörkret, inte en del av mörkret."Handbok för livet" ger ganska bra förklaringar runt texten. God bless!
pjb@netikka.fi Back
11:51 16.12.2011
pjb@netikka.fi

Bengt-Olov!
Det var ju tal om uteslutning ur församlingen, inte bara detta med att tala med sin broder som är på fel väg. Självklart skall detta praktiseras och vi skall tala och förmana i kärlek. Uteslutning är dock något helt annat. Varför utesluta någon som försöker och har en längtan men som inte kan.Detta skulle ju vara lika med att ge upp, eller hur? Gud ger ALDRIG upp med oss.
Bengt-Olov
19:52 15.12.2011


Pontus!
Det är kanske inte en ja eller nej-svarssituation som du målar upp här. Det står även att den som en gång lämnat sig åt Gud och sedan lämnar honom ska ha det mycket svårare att komma tillbaka. En gång frälst alltid frälst skulle ju innebära att vi kan bli frälst och sedan återgå till att leva som förut? Alla har det tungt ibland och därför ska ju detta med att tala med sin broder som är på fel väg praktiseras. Detta för att lyfta och stötta i kärlek. Om man inte vill ändra sig följer fler steg innan det mest drastiska kommer, att uteslutas. Jag tror att om vi var och en ärligt vill leva för Jesus så tillåter han inte att vi frestas över vår förmåga. Gud tar inte tillbaka sina gåvor men väljer vi synden så väljer vi bort det han gett oss. Man kan inte tjäna både Gud o Mammon osv. Romarbrevet 6 talar om detta. (Fantastiskt att jag fann det! Jag har problem att minnas var olika ord står och får leta varje gång!)
pjb@netikka.fi Back
11:17 14.12.2011
pjb@netikka.fi

Bengt-Olov!

Tror du då att om en person som i sitt hjärta vill slippa ur synden, vänder sig till Gud, ångrar sig och ber om förlåtelse men inte blir fri från synden utan emot sin egen vilja och emot sin egen längtan att bli fri fortsätter att synda hamnar i helvetet? Skall vi utesluta en sådan person ur Guds församling som längtar efter friheten och som försöker? Jag försöker liksom hitta en balans här. Det vore väl kärlekslöst att slänga ut någon som kämpar och försöker men som har det tungt, eller hur?

Om man en gång blir frälst så är man ju frälst, eller hur? Blir man då mitt i allt ofrälst om man syndar? Jag har förstått att Gud aldrig tar tillbaka sina gåvor! Är inte frälsningen en gåva som vi tar emot i tro av nåd. Inte på grund av våra gärningar. Att sluta synda är en gärning men att vända om och försöka och längta är en helt annan sak.
Bengt-Olov Söderkvist
09:58 14.12.2011


Skillnaden är utövar kontra utövade! Det finns upprättelse och nåd men för det krävs ju faktiskt att man ångrar sig och vänder om från synden, inte att man fortsätter med den under någon sorts "kärleksparaply". "Gå, synda inte mer"! Sedan är ingen perfekt men vi kan inte säga att det skulle vara OK att fortsätta med otrohet eller att leva ut homosexualitet! Jesus älskar syndaren MEN han hatar synden!
"Sådana var en del av er. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande."
Alltså var man det, men är inte längre! Vill man däremot fortsätta med detta och inte lämnar synden då kommer detta med samtal osv. Sådana som inte säger sig vara kristna omfattas ju inte av detta. De är ju inte heller en del av Guds församling.

Avgud och synd är egentligen allt som vi sätter före Gud. Alltså kan vi själva göra de mest banala saker till synd! Sätter jag min V-rod före Gud så är den alltså en avgud! Därmed inte sagt att en HD är en banal sak! :)
God Bless!
pjb@netikka.fi Back
18:43 12.12.2011
pjb@netikka.fi

Sedan var det ju det här med avgudadyrkan. Jag ids inte ens gå in på detta ämne för det finns så många saker och ting som till och med omedvetet kan vara avgudar.
pjb@netikka.fi Back
18:42 12.12.2011
pjb@netikka.fi

1 Kor 6:9-11

"Vet ni inte att inga orättfärdiga skall få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken otuktiga eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller de som låter sig utnyttjas för sådant, varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare skall ärva Guds rike. Sådana var en del av er. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande."

Alltså om vi börjar utesluta homosexuella ur församlingarna då skall vi också utesluta pastorerna, ledarna och medlemmarna som begått äktenskapsbrott. Alltså enligt Guds ord ALLA som ser på en annan människa med sexuellt begär. Vi skall utesluta alla alkoholister, sådana som har stulit (tjuvar), snåla personer som inte ger tionde (giriga) och tänk även förtalarna, alltså sådana som talar illa om någon person till en annan. Följer vi detta så finns det nog inte utrymme för någon annan än hycklaren i våra församlingar. Vad hände med nåden, helgelsen och rättfärdiggörelsen i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande? Wake up church!


18:08 12.12.2011


Eftersom Bibeln, Guds ord talat om homosexualitet som onormalt så är det alltså inte OK att leva ut detta och vara kvar i församlingen. Vi måste alltså göra skillnad på att man brottas med en dragning till detta och att man faktiskt lever ut detta. Gud utplånade städer där man levde på detta sätt t.ex. Jesus säger till kvinnan "Gå synda inte mer" Han säger inte "Gå och fortsätt synda!" Vi är skapade till man och kvinna och att förenas i äktenskap som man o kvinna. Allt annat är emot Guds skapelseordning och alltså synd.
Det handlar inte om att gå och peka finger utan om att gå och tala personen till rätta, ta med en broder och tala med personen igen, Äldste osv. Om man då inte vill rätta upp sitt liv så står det ganska rakt på sak att personen ska skiljas från församlingen osv. Lite surdeg syrar hela degen som det heter!
pjb@netikka.fi Back
12:53 12.12.2011
pjb@netikka.fi

B-O! Nu talar jag alltså om saker i allmänhet. Tycker du att vi skall utesluta homosexuella ur våra församlingar? Jag förstod inte riktigt vad du menade i ditt första stycke.

I ditt andra stycke om alkoholen håller jag fullständigt med dig men det ÄR ändå fel att som kristen springa runt och peka finger på någon som kanske dricker ett glas vin till maten där hemma. Jag tänker inte försvara dessa människor som dricker alkohol men heller inte döma dem. Det finns säkert exempel som slår omkull allt vad vi skriver eller säger. DÄRFÖR kan vi aldrig dra någon under samma kam.

Beträffande tungotalet så händer det ju ännu idag och tungotalet är Bibliskt men Bibeln säger fortfarande att alla inte talar i tungor. Det jag ville ha sagt är att jag anser det vara fel av en del kristna att anse sig vara mer döpta i Den Helige Ande för att de talar i tungor än de som inte har fått den gåvan. Att sedan försöka tvinga någon att tala i tungor är ju hemskt. God Jul!
B-O Söderkvist
11:58 12.12.2011


Det är helt fel att fördöma homosexuella! Däremot lär oss Guds ord att handlingen, alltså utlevd homosexualitet, är fel! Alltså är den som frestas av Satan att ägna sig åt sådant OCH faller på fel spår. Bibeln talar då om hur vi ska handskas med en sådan, samtal i flera steg och om inget hjälper uteslutning. Detta gäller inte bara utlevd homosexualitet!

Vad gäller alkohol så handlar det ju om att vara föredöme och att inte förleda någon! Jag har en del erfarenheter från släkten och vänner som bara ger mej klara besked om att det bästa är att helt utesluta sådant! T.ex. en vän som ivrigt försvarade detta med vin till maten! Jag var ju helt ute o cyklade som talade emot, Efter något år så var den enstaka tomma vinflaskan på diskbänken ersatt av flera tomma. Var det hela började spåra ur kunde han själv inte säga! Han ändrade dock mening om detta! Familjen sprack och både han o frun har haft flera partners sedan. Mycket tragik sedan med barn som lämnat Gud osv. Han hamnade i Mormon"kyrkan"s grepp efter några år.
Hur ska vi kunna vara en trygg miljö för exmissbrukare om vi inte klarar av att låta bli själva? Vem kan säga att han klarar av si o så mycket utan att ramla dit? Väldigt få tror ju att de ska bli alkoholister när de börjar dricka! "Jag kan ju hantera detta!" Vi säger ju att nattvarden ska symbolisera Jesu blod! Om man då har alkohol i nattvardsvinet i % så innebär ´ju detta att Jesu blod inte bara håller promille utan %. Han skulle alltså vara mer än gravt alkoholpåverkad!?!? SJUKT!
Våra bibelöversättningar speglar inte alltid de faktiska förhållandet på ett bra sätt. Ta det här med vin. Vi har ett ord för vin medans grundtexten lär ska ha flera. Precis som vi gör saft/juice av bär gjorde man så också på Jesu tid. Detta innehåller alkohol först efter jäsning. Det talas om att använda nya läglar t.ex. Det finns en viss risk i att detta med mänsklig dumhet kan gälla den som vill hävda att Jesus som var utan synd skulle ha medverkat till att människor kunde komma på fall genom att ge dem ett gift, alkohol....
Sedan kan faktiskt små barn bli oroliga av att de som ska vara tryggheten i familjen börjar bete sig annorlunda än man är vam vid. Behövs nog troligen lite mer än ett glas för att det ska märkas men ändå. Vidare så blir det lite dubbelt att föräldrarna sitter o dricker och att barnen samtidigt inte får. Redan där kan det födas en längtan efter att få göra som de gör! Barn gör som vi gör och sällan som vi säger! Bättre att avstå och visa att man klarar sig utan.

När Anden föll var det många utifrån som lyssnade och hörde sina egna språk talas så det hände inte bara i det fördolda. Gud kan använda detta till att nå människor via t.ex. ett kunskapens ord från en som talar i Anden till en villt främmande på dennes eget modersmål. Detta har hänt!
God Bless och God Jul!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén