Ännu hinner man så örter

ALLMÄNT. Detta är nu andra året som jag planterar örter. Ifjol lyckades jag så bra att jag blivit tillfrågad att skriva och berätta om hur jag gör. Det första fotografiet tog jag idag, 11 dagar efter sådd.

Det jag sått är:
1) basilika
2) persilja, Moss curled 2
3) oregano
4) dill
5) körsbärstomat, Gardener's Delight
6) chilipeppar, Lombardo
7) chilipeppar, Cayenne Long Slim
Ifjol planterade jag fröna 8 april, i år 4 dagar tidigare den 4 april. Det första fotot är alltså taget idag medan de resterande fotona är tagna ifjol. Jag förväntar mig en minst lika bra skörd i år vilken jag även kommer att dokumentera med bilder via Facebook.
När man sår frön ska man läsa på baksidan av fröpåsen hur djupt ner i jorden fröna ska läggas. Några frön ska endast vara 2 mm ner i jorden vilket betyder ett mycket tunt lager jord på fröna. Eller inget lager alls. En del frön skall läggas på djupet 5 mm, då läggs lite mer jord ovanpå. Lägg först ner fröet och därefter jord ovanpå.
Av mina frön skulle persiljan läggas djupast, hela 1 cm ner i jorden. Just persiljefrön tar länge att gro. Ännu 10 dagar efter sådd hade inget kommit upp. Men idag på den elfte dagen så stack 5 groddar upp. Med persilja ska man alltså inte ge upp hoppet efter en vecka utan uthålligt fortsätta att vattna och vänta.
Då man planterar frön ska man inte använda jord med näring i. Det leder till att fröna kommer upp för snabbt och sen klarar de inte av att orka växa vidare. Fröna ska planteras i såmylla som också ibland kallas för kaktusmylla.
Sedan ska man hålla jorden fuktig. Från början kan man väta ner jorden ganska ordentligt. Sedan får den vara utan vatten några dagar, för det är bra att det blir lite mindre fukt innan man öser på med mera vatten. Annars kan fröna börja mögla.
Efter kanske 1 månad är det dags att omplantera fröna. Då använder man blomstermylla vilken innehåller näring. Man måste vara försiktig så man inte bryter stammen vilket får som följd att växten inte längre kan suga upp vatten och sålunda dör.
Jag använder en 20 x 20 cm planteringslåda i plast med 49 hål som första "kruka". Se första bilden. Sedan efter ungefär 1 månad omplanterar jag fröna i engångsglas av plast vilka jag i botten gör små hål i med en spik och en hammare. Den andra gången jag omplanterar lägger jag dem i den kruka de ska ha resten av tiden.
Ifjol fick jag vänta länge innan körsbärstomaterna och chilipepparn gav frukt. De första frukterna blev klara först i augusti och i september fick jag den största skörden.
De andra örterna gav sin skörd under en lång period och det var mycket roligt att dagligen använda egna örter vid måltiderna. Min balkong blev också mycket levande och vacker med allt som växte där.
Ännu hinner du plantera frön. Håll växterna inomhus ännu kanske 2-3 månader innan de sätts ut på balkongen. Annars kanske de får för kallt och dör. Jag önskar dig lycka till ifall du efter den här artikeln blivit inspirerad att så! Den som sår får också skörda!

5 dagar
12 dagar
24 dagar
26 dagar, omplanterade i engångsmuggar
1 mån 17 dar
2 månader
3 månader, balkongen
4 månader, gröna tomater
4 månader, blommande oregano
5 månader, chilipeppar
5 månader, blommande oregano
5 månader, blommande basilika
5 månader, röda tomater
5 månader, frukost på balkongen med egen tomat och persilja
6 månader, 2 meter hög tomatplanta
olika färgers körsbärstomater