Givarens förväntningar

ALLMÄNT. Bob Dylan blev i dagarna uppmärksammad med Nobelpriset i litteratur. Han själv har varit ganska tystlåten kring priset, något som analytiker inte varit.

Förutom faktumet att en popstjärna plockade litteraturvärldens kulturelitpris ställde Dylan till det genom att inte berömma priset offentligt. Han hade en kort notis om att han var vinnare av priset på sin webbsida och sin facebooksida, men det tidigare nämnda omnämnandet togs senare bort.

Ledarksribenter i Sverige har förklarat tysnaden som en typisk manlig härskarteknik och en ledamot i Akademien menade att Bob var oartig och arrogant.

Akademien fungerade yrkesmässigt och försvarade pristagaren och menade att den inte har synpunkter hur prisstagare reagerar.

- Det kan vara jobbigt att ge något som inte mottagaren reagerar som man hoppats på, men det är säkert ännu jobbigare att få något man inte är bekväm med och leva upp till givarens förväntningar, konstaterade mannen på gatan.

Hedersbevisningar har säkert sin plats och att bli belönad för värdefull forskning borde vara en självklarhet. Men att jaga äran för ärans skull varnar Jesus för. Han undervisade om hur man skall akta sig för såna som vill bli hälsade på torgen och sitta på de bästa platserna.

När man ger en gåva är det bra om man inte ger den för att få ära eller uppmärksamhet åt sig själv. Då har man ju redan fått ut sin lön, som Jesus sade. Om man ger i det fördolda, kommer Fadern som också är i det fördolda, att belöna denne.

Referens:
http://www.svt.se/kultur/svenska-akademien-tar-avstand-fran-uttalande