Goda nyheter sedan 2002     Onsdag 3 juni 2020 kl 02:22Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Pontus om framtiden, USA och Jesus
Sebastian
Foto: Sebastian
Linus
 4 5759 167 0
Linus Mickelsson
Online 20:09 14/02 2019  Modifierad 20:31 14/02 2019
Sebastian
Sebastian
Sebastian
Sebastian
Sebastian
Sebastian
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  Att det är inte alltid lätt att leva i sin kallelse har evangelisten och rockpastorn Pontus J. Back fått erfara under sina över tio år i tjänst. För en tid sedan meddelade han att han kommer att ta ett steg åt sidan för att fundera på framtiden. Mickelsson.net tar del av Pontus senaste planer och hur man kan stöda honom.

Vad var det som hände riktigt?

- I slutet av förra året valde jag att lägga ner min tjänst. Detta skedde under pågående missionsresa i USA. Jag var trött och det var svårt att samla in pengar till missionen och hade råkat ut för några missöden som kostade mer än jag hade trott. Jag har ingen annan inkomst än det som kommer in och i första hand skall det täcka kostnaderna för våra resor. Föreningen Rockpastor Ministries rf har en handfull personer som ger en månatlig gåva vilket bidrar till att föreningen har en liten grund att stå på, dock mycket liten. Sanningen är den att under de 10 år jag varit i tjänst har det inte blivit något plus men vi har ändå överlevt, mycket tack vare familjen och föräldrarna.

Jag var dessutom trött på läget i Finland och Sverige och jag hade verkligen fått se att personer jag räknat som vänner inte var vänner. De var bara där då de kunde ha nytta av mig. Sedan kommer vi till allt detta snack bakom ryggen. Bland annat inleddes en häxjakt i Sverige på grund av min personliga åsikt i immigrationsfrågor. Jag är absolut inte rasist men det ena får inte utesluta det andra och det har jag sett att det har gjort.

Hur då?

- Min tjänst går mycket ut på att i förtroende tala med människor. Det är otroligt många som skriver och det tar tid att svara på alla mail och meddelanden. Jag har absolut ingenting emot att göra detta. Det som berörde mig var människor som hittat till någon församling och kommit en liten bit på vägen. Helt plötsligt kring 2015-2016 kommer immigrations boomen och alla församlingar börjar satsa allt på att ta hand om de nyanlända. Det har varit förvånansvärt många finländare och svenskar som hört av sig och de har helt enkelt känt sig osynliga och bortglömda. Jag har försökt ventilera ärendet med en del pastorer men mitt tankesätt har inte gått hem utan man hävdar motsatsen, att det ena inte utesluter det andra.

Dock är min personliga åsikt den att man inte kan predika evangelium åt en muslim och till en missbrukar på samma gång. Bägge kommer från olika bakgrund och behöver helt olika undervisning för att förstå Guds nåd och vem Jesus verkligen är. Det kan ibland vara lättare att övertyga en muslim som redan tror att Jesus var en profet. En missbrukare har precis som den nyanlända smärta och sorg. En trasig själ behöver vård och det tar tid. En missbrukare kan dela med sig till en annan likasinnad och vice versa. Alla behöver vi Jesus och då borde vi nog se så att man i en församling kunde ta i bruk de gåvor som finns för det finns arbete åt alla. Precis som med smågrupper så kunde man i veckorna ha olika ”grupper” men jag tycker mycket väl att söndagsgudstjänsterna skulle vara gemensamma och där skulle alla få lära sig att vara tillsammans. En nyfrälst missbrukare kan faktiskt ha fördomar emot nyanlända och en muslim kan ha svårt att förstå att någon som är fulltatuerad och i dåligt skick kan vara frälst. Här behöver församlingarna göra bättring.

Då vi var i USA så gav jag upp. Samtidigt lade jag allt i Guds händer. Jag slängde väl mera ur mig att ifall det är Guds vilja att vi skall komma tillbaka till USA så vill jag att Han skall se till att våra flygresor tur och retur skall bli betalda. Så blev det. Jag blev förfrågan att uppträda på en festival i Lake Worth och sade att de får stå för flygresorna. Så blev det och vi år på väg.

Varför USA?

- Jag började åka dit kort efter att jag hade blivit frälst och jag har alltid älskat USA. Jag har haft den Amerikanska drömmen inom mig. Det började med Ambassadors For Jesus Christ Motorcycle Ministry och därifrån vidare till utsänd evangelist ur en pingstförsamling i Florida. Åren går och det vi sett Gud göra genom oss i USA har vi inte sett på samma sätt i Finland eller Sverige. En del tycker det är häftigt att vi kommer från Finland, en del vet inte var det är :)

Som det är nu är upplägget spännande men krävande. Nu då vi åker så kommer vi att böra med festivalen i Lake Worth. En sekulär festival där jag kommer att spela med ett finskt band i och med att det är finnarna som ordnar festivalen. Trots att vi spelar covers kommer vi att se till att de som lyssnar får veta att alla vi som spelar tror på Jesus. Vi kommer att sköta det på ett bra sätt utan att slå dem med bibeln i huvudet.

Vi har fyra veckoslut och då är det evenemang som gäller. Två stora drag race tävlingar i Gainesville och där har vi fått tillstånd att lägga upp vår lilla rock show på kvällen och spela musik och vittna. Folk samlas då de hör musik och på dessa tävlingar finns det ingen annan levande musik så det sticker ut. Sedan så blir det mycket samtal med folk och vi har alltid biblar och litteratur i bilen som vi delar ut.

Daytona Bike Week är en av världens största mc träffar. Här kommer vi att göra samma sak. Ha vår bil som bas och vi har ett batteridrivet ljudsystem i bilen vilket gör att vi kan parkera och lägga upp allt inom fem minuter. Vi fäller ner bakbrädet på vår Buick och lägger ut en duk och vips har vi ett bord med Biblar. Likaså under Daytona Turkey Rod Run som är den största USA bil träffen i USA. Vi har tidigare haft ett tält och varit bundna till en plats men nu är vi mobila och kan röra på oss.

Veckodagarna är det alltid något. Varje vecka har vi minst två rehabiliteringshem för missbrukare och en avgiftningsklinik och ett fängelse. Hit tar jag med mig min akustiska gitarr och sjunger och vittnar om vad Jesus gjort i mitt liv. Det är här vi verkligen får se Gud verka. Varje gång får vi svara på frågor och be tillsammans med människor och vi har hållit på ett tag nu så vi har sett sådana som varit patienter som nu börjat jobba på någon av dessa ställen. Vi har bra samarbeten med flera kliniker som har patienter från hela landet. Dock får vi inget betalt och det är inte våra motiv heller. Att sitta och tala ut hopp till någon som har det jobbigt är värt allt.

Skall du träffa President Trump?

- Haha, jag vet inte ännu men det har varit på tal. Denna fråga kommer nog att skapa mycket hat men jag står för min åsikt. Jag har ju skrivit ett par låtar till Presidenten som skall användas under valkampanjen 2020 och jag vet ännu inte om jag kommer att träffa honom eller inte. Jag har ju en gitarr som han skall få och då jag fick förfrågan om jag kunde ge den till honom så sade jag att han får den endast om jag får överräcka den till honom personligen. Dock talar jag inte politik då jag vittnar. Jesus ser inte skillnad på demokrat eller republikan men nog på sitt ord. Orsaken att jag tycker om Trump är att han är en sann vän av Israel, står upp för kristna värderingar och det bes mer än någonsin i modern tid i Vita Huset. Man ordnar till och med bibelstudium varje vecka. Det är synd att det är så delat och jag ville lägga mig in i vad som är sant och inte. Sanningen är den att 98% av det som skrivs i pressen är negativt och största delen av det är vinklat på ett sätt så att det är ”fake news”. Se på Mueller utredningen så har de hållit på i två år och inte hittat ett enda bevis på något. Däremot har Trump fullföljt sina vallöften och det gör honom till segrare i detta fall. Jag vet att han inte har någon egen agenda utan att han vill landets bästa. Något som borde vara en självklarhet för varje politiker. Vi får komma ihåg honom i bön, det är det enda vi kan göra förutom att skriva låtar och låta bli att tala illa om varandra.

Hur ser det ut efter USA?

- Efter USA så kommer vi att åka till Tyskland och där göra i princip samma saker. Det intressant är att efter jag sade att Finland och delar av Sverige får bli så har vi fått inbjudningar från Polen, Litauen, Lettland och Estland och som det ser ut nu så fortsätter vi den vägen hem med två veckor till efter Tyskland, sedan är det sommar.

Jag har ju suttit hemma nu sedan december men det har varit en underbar tid tillsammans med Jesus familjen och garaget. Jag har även haft ett flyt i låtskrivandet som jag inte har haft någonsin. Tanken är att en ny kristen rock skiva skall komma ut i höst och om jag får säga det själv så kommer den att bli bra. Det blir rock för hela slanten. Jag älskar rock and roll och Jesus så då är det väl självklart att man rockar för Jesus.

Visionerna och drömmarna är många och stora men det behövs flera som delar visionen och drömmarna. Vi har byggt upp mycket på 10 år och trots att jag gav upp så har Jesus inte gett upp. Dörrar öppnas men vi hoppas att vi skall hitta fler som tror på det vi gör och därmed kunna nå ännu fler människor.

Är du utsänd från din församling?

- Det är bra att du tar upp detta. Jag var medlem i en frikyrka tidigare och det fanns en betydlig del av församlingen som ville detta. Dock ville ledarna inte detta utan de gjorde allt för att detta inte skulle bli verklighet. Jag valde att skriva mig ur församlingen. Jag kan gå på möten i vilken församling som helst och bli uppbyggd och genom att inte vara ”medlem” i någon församling så kan jag tjäna i vilken församlings om helst. Jag har fått stort förtroende för laestadianerna under de senaste åren och jag har ju aldrig skrivit ur mig ur kyrkan så jag är fortfarande medlem i Vasa Svenska församling men något samarbete har jag inte med församlingen.

Måste man inte ha en pastor eller skall man lyda Gud i stället för pastorer?

- Det är nog viktigt att ha någon över sig men det måste vara ömsesidigt. Det är ingen vits att samarbeta med eller vara under någon som lägger alltför stor vikt på ordet ”underordnande” eller som utövar maktmissbruk. Jag har sett hur det går där sådant sker. Det blir intakt och till slut dör församlingen mer eller mindre ut. Verksamheten börjar halta osv… Jag har ju min pastor i USA som vet allt samt en stödgrupp med andliga föräldrar som vet allt om mig. Andliga föräldrar är vad vi behöver och det viktigaste här är nog att vi lyder Gud mer än människor. Vi är ju alla kallade till att vittna om Jesus och jag vill göra det på det sätt och med de gåvor Herren givit mig.

Har du tänkt på att det kanske finns skriftlärda idag?

- Jo, jag har inte bara tänkt på det. Jag har mött både skriftlärda och fariséer. Det är nog de som är de största fienderna idag. De lägger Gud i en liten låda så att Han inte kan andas. Som jag sade tidigare blir det för mycket fokus på underordnande och tionde. Enligt vad jag har studerat och kommit fram till så kan man ge av sina välsignelser till vem som helst och tiondet kommer från gamla testamentet. Något man använder fel på många ställen. Dock ser jag faran med att försöka få in människor i ett system som blir för tungt. Alla behöver få förvandlas i sin takt och det är Jesus som förvandlar, inte människan.

Mickelsson.net vill påminna om Jesu ord när det kommer till att stöda andra.

Matteus 10:40-42: Den som tager emot eder, han tager emot mig, och den som tager emot mig, han tager emot honom som har sänt mig. Den som tager emot en profet, därför att det är en profet, han skall få en profets lön; och den som tager emot en rättfärdig man, därför att det är en rättfärdig man, han skall få en rättfärdig mans lön. Och den som giver en av dessa små allenast en bägare friskt vatten att dricka, därför att det är en lärjunge -- sannerligen säger jag eder: Han skall ingalunda gå miste om sin lön.»

Betalningsuppgifter för penningbidrag finns på https://www.pontusjback.com/ .


Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén