Christa for iväg på jobb

ALLMÄNT. Om några dagar är det två år sedan Christa drabbades av hjärnblödning. Några veckor efteråt fick Linus höra att det var kört både med det ena och det andra. Speciellt med att jobba som redaktör.

Christa, som alltid varit en hejare på inlärning och effektiv i arbetet, har jobbat hårt och flitigt att kunna skriva igen. Den massiva hjärnblödningen prickade in, förutom högersidans muskler, också talcentrum som också innefattar uttryckningsförmågan och skrivförmågan. Förmågan att uttrycka sig med gester hade också försvunnit. Christa kunde inte ens träffsäkert nicka eller skaka på huvudet de enklaste ja- eller nej-svaren. Talterapeuter trodde att Christa inte mera var klar i knoppen, men hennes man Linus kände igen henne och märkte snabbt man bara behövde följa den sista gesten för att konsekvent få rätt svar av Christa. Om hon som exempel skakade på huvudet, nickade och skakade på huvudet var det nej, som hon försökte säga.

Samtidigt som Christa jobbade med att få igång talet, eller ens läten fick hon uppgifter där hon skulle försöka skriva bokstäver i ord där någon vokal saknades, som t ex som S_L. Övningarna verkade vara för svåra, men så småningom började hon göra revansch.

Idag när hon vandrade in på Kyrkpressens redaktion gjorde hon en riktigt comeback. Även om arbetsförhållandet bara gäller lite över 10% i arbetsmängd, är det i sig ett mirakel och ett resultat av hårt jobb. Det är värt att fira för alla Christas vänner och bekanta.

Den finskspråkiga veckotidningen Seura publicerade nyligen en artikel om Christa:

https://seura.fi/terveys/terveystarinat/aivoverenvuoto-laittoi-christan-33-elaman-uusiksi-kohtaus-tuli-ilman-ennakkovaroitusta/?shared=1863499-4d598a01-500.