Guldet blev till sand

Peter Jöback smalt finlandssvenska hjärtan

ALLMÄNT. Det var inte svårt att inbilla sig att finlandssvenskarna härstammar från Sverige när svenske Peter "Petski" Jöback totalcharmade gammal som ung finlandssvensk på Svenska dagen-partyt på Skatudden.

Kronan på Peters repertoar måste ha varit Benny-klassikern "Guldet blev till sand" ur musikalen Kristina från Duvemåla.

Peter mindes tillbaka till ett tidigare besök till Finland som han gjorde i början på 90-talet. Den gången sjöng han "Never walk alone", för endel känd som fotbollslaget Liverpools signaturserenad. Fotbollslaget sjunger låten före varje hemmamatch, en tradition som går årtionden tillbaka.

- Aah, jag glömde helt bort texten och jag sjöng bland annat "When you walk through the storm, there's a head up high", berättade Peter om sitt varma minne.

- Ja, men texten stämmer ju, det är ju det vi tror, inflikade Simon Djupsjöbacka, som samtidigt försökte få igång en dialog för en återförening av kören och Peter.

Backstage riktades allas uppmärksamhet till Peter och han svarade med att snällt ställa upp på alla möjliga kombinationer av kompisfotografier. Peter ställde till fanses glädje upp på kompisfoton med personer han inte ens kände.

Peter är en riktigt hygglig helylle-kille som tog tid med sina beundrare.

- Jag har lite raspig röst för jag kom just från USA och jag blev krasslig av flyget, förklarade han.

Det räcker inte att vara en söt fasad, en yrkessångare måste också en hes röst silkeslen när det är dags för uppträdanden. Peter lyckades med båda!

Peter Jöback
... och med Jepokryddona, naturligtvis
Kompisfoto med Peter och Simon
Flickorna som var först ute med att få kompisfoto
Noora diggar
Simon Djupsjöbacka med sin youtube-cam
Mera publik
Publik
... hans band likaså
Peter är helt enkelt ett proffs
Peter får syn på Iris från Jepokryddona