Jag hemma i Tver igen.

Majdagar i Sovjet-anda

ALLMÄNT. Segerdagen firades i lördags i Ryssland och i andra före detta sovjetiska stater. Också första maj, eller Arbetarnas Dag, firades en vecka tidigare i äkta sovjetisk anda. Särskilt synliga var kommunisternas parader och den dagrande sommaren!

Första maj firades i Ryssland i vårig och glad anda. Själv firade jag här hemma i Tver, en liten mysig traditionell gammal småstad norr om Moskva.

I Tver innebär datumet 1 maj några få, men märkbära, saker: värmeelementen stängs (alla i staden på en gång, tala om sovjetisk anda), kommunisterna har parad längs med "Sovjet gatan" som slutar vid "Lenins plats", och fontänerna öppnas i parkerna. Man kan väl säga att förutom de numera mycket europeiska städerna Moskva och St.Peterburg, har sist och slutligen mycket få saker ändrats sedan Sovjet tiden. Vi lever i traditioner, och många längtar tillbaka till den "bättre" tiden.

En vecka senare, 9 maj, firades Segerdagen (slutet på Andra Världskriget år 1945) i många före detta sovjetiska länder, bland annat i Ukraina. Detta är en ypperlig chans för många att ta första majveckan ledigt, och njuta av två "prazdniki" =festligheter, som ryssar så innerligt älskar.

Vi åkte med några studiekompisar iväg till Kiev för att njuta av den gröna och vackra staden. Jag blev särskilt förtjust i den levande naturen som var synlig överallt i huvudstaden, vilket blev en skön omväxling till "gråa" Ryssland där parkerna är mycket strikta och strikta Också människorna verkade mer öppna, varma och icke-fördomsfulla. Kanske är Ukraina just en passlig blandning av öst och väst?

Segerdagen var maffig! Vi kom till centrum tio-tiden, för att åhöra Presidentens tal och se på ett antal dans-och sånguppvisningar. Därefter följde vi med paraden längs med huvudgatan, veteraner från alla distrikt och deltagare från alla de politiska partierna. Mest framhävd var, inte så överraskande, Ukrainas Kommunistparti. Men andan var i topp, veteranerna överöstes med blommor, och solen värmde oss med 35 grader. Idyll!

Fraser som fastnat efter dessa majdagar är bland annat:

"Kapitalism är Kannibalism!"

"Under Sovjet tiden bodde ingen på gatan, ingen var fattig, ingen led nöd -alla var lyckliga tillsammans."

"Stalin levde, Stalin lever, Stalin leve!"

I en rysk historiebok för klass 3 har Segerdagen förklarats såhär: "Ryssland befriade världen från undergång."

Detta väcker hos mig den tanken, om hur subjektiv lyckan är, och hur lite vi vet om vad som finns utanför den innan den rasas.

Grönska.
Floden Dnipri rinner genom Kiev.
Annars är de här länderna starkt ortodoxa, för många är tron viktig.
Till Stalins ära. Generalissimo Stalin.
CCCP - Sovjetunionen
Ukrainas Kommunistparti
Också de yngsta i familjen firar.
Kievs huvudgata 9 maj.
Veteraner.
Samling i Tver, Första Maj.
Segerdags-parad i Kiev.