Linus plockade för säkerhets skull också några blåbär.

Överlevnadskurs 1: nässlan

ALLMÄNT. Vad göra när maten i kylskåpet tar slut? Mickelsson.net-redaktionen har satt brännässlans högt prisade egenskaper på prov.

Brännässlan är en av de mest mineral- och järnrika växter som finns i naturen, och den är dessutom väldigt rik på C-vitamin och en hel del andra nyttiga saker. Genom att koka eller torka nässlan slipper du de besvärliga brännhåren.

Allra godast smakar de späda vårnässlorna och dessa lämpar sig bäst för nässelsoppa. Men nässlan torde kunna plockas hela sommen och man kan då förslagsvis använda endast bladen. De kokta bladen kan frysas ner och användas hela vintern på liknande sätt som spenat för att vitaminberika t.ex. pajer, bröd och dyl. Av de torkade nässlorna kan man exempelvis koka ett näringsrikt te.

Mickelsson.net-redaktionen gav sig ut på nässeljakt och hittade till sin gläjde ett större antal nässlor bara några meter från stugan i Snappertuna.

Rekaktionen har inte ännu smakat av skörden, men är nästan helt övertygade om att det nog kommer att hända förr eller senare. De tror också att det kunde tänkas vara sannolikt att överlevnadskursen 1 får en fortsättning.

- Det är alltid bra med lite nödproviant, sade mannen på gatan.

Läsarnas nässletips- och varningar tas med glädje emot nedan.

Koka nässlorna i några minuter för att bli av med brännhåren.
Torka dem i fyra timmar eller tills de är helt torra. Du kan också låta dem torka på en varm, torr och gärna mörk plats.
Torka nässlorna i 50-gradig ugn med luckan öppen.
På sensommaren kan förslagsvis endast bladen användas. De späda nässlorna på våren kan användas i sin helhet.
Använd handskar när du plockar nässlor.